Тим Технолошког факултета наставио реализацију пројекта REINWASTE

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС), Технолошки факултет Зворник учествује као члан међународног конзорцијума на пројекту финансираном од стране EU-Interrg Mediterranean region и IPA, под називом REINWASTE “REmanufacture the food supply chain by testing INnovative solutions for zero inorganic WASTE” (Преиспитивање ланца снабдијевања прехрамбеним производима тестирањем иновативних рјешења за нулту емисију неорганског отпада).

У петак, 08.02.2019. године, у општини Сребреница радни тим пројекта са Технолошког факулета Зворник доц. др Драган Вујадиновић, доц. др Александар Дошић и мр Милан Вукић је успјешно извршио едукацију заинтересованих привредника и yапослених у Општини Сребреница о циљевима пројекта као и досадашњом релизацијом истог. Након завршене презентације развила се дискусија са учесницима из чега је проистакло низ закључака. Радном дијелу састанка присуствовали су начелник општине Младен Грујичић као и начелник Одјељења за привреду и развој Општине Сребреница Цвијетин Максимовић.

Овај пројекат је фокусиран на мала и средња предузећа која су посвећена развоју и иновацијама у својој области, а која су проактивна у кластерима кроз иницијативе смањивања и превенције емисије отпада из пољопривредно-прехрамбеног ланца, те помажу привредницима у сарадњи и размјени искустава. У оквиру тога, REINWASTE је замишљен као тестни пројекат промовишући концепт “short-time” практичне примјене рјешења, како би правовремено одговорио захтјевима “time to market”. Оптимизује употребу биолошких материјала и редизајнира производе и процесе да ограничи производњу неорганског отпада. Овим пројектом тестираће се модели напредних рјешења на три прехрамбена кластера у региону Југоисточне Европе: повртларство у Андалузији (Шпанија), мљекарство у Емилија-Ромања (Италија) и кластер производње и прераде меса у региону Прованса-Алпи-Азурна обала (Француска). Поред тога, пољопривредно-прехрамбени сектор Републике Српске (Босна и Херцеговина) ће имати користи и бенефита кроз методолошки приступ и трансфер знања и технологија из кључних европских сектора.

Конзорцијум чине:
– AGAPA, Agencia de Gestión Agraria y Pesquera de Andalucia, Granada, Шпанија, Координатор пројекта
– ASTER, Società consortile dell’Emilia-Romagna per l’Innovazione e il Trasferimento tecnologico, Болоња, Италија
– ANIA, Association Nationales des Industries Agro-alimentaires, Париз, Француска
– IFAPA, Instituto Andaluz de investigación y Formación Agraria, Pesquera, Alimentaria y de la Producción Ecológica, Севиља, Шпанија
– CRITT Agroalimentaire PACA, Centre Régional d’Innovation et de Transfert de Technologie, Авињон, Француска
– FIAB, Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas, Мадрид, Шпанија
– UES, Технолошки факултет Зворник Универзитета у Источном Сарајеву, Источно Сарајево, Република Српска-БИХ
– SEPE, CONFAGRICOLTURA, Confederazione Generale dell’Agricoltura Italiana, Рим, Италија
– FEDERALIMENTARE Servizi, Federazione Italiane dell’Industria Alimentare, Рим, Италија
– CHAMBRE REGIONALE D’AGRICULTURE, Eks-en-Provans, Француска

Пројекат траје до јула 2020. године.

 

Accesibility Adjustments

Choose the right accessibility profile for you
OFF ON
Highlight Links Highlights all the links on the site!
OFF ON
Pause Animations Animations will be paused on the site!
OFF ON
Dyslexia Font Dyslexia Font will be applied on the site!
OFF ON
Hide Images All images will be hidden on the site!
Choose the right accessibility profile for you
Adjust Font Sizing
Default
High Saturation
High Contrast
Light Contrast
Dark Contrast
Adjust Letter Spacing
Default
Adjust Line Height
Default
Speak Mode
Align Center
Align Left
Align Right