Чубрилoвић: Пoдршкa унaпрeђeњу студeнтскoг стaндaрдa у Фoчи

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је са руководством Медицинског факултета у Фочи о модернизацији наставе на овој високошколској установи, даљем развоју научно-истраживачког рада и планираним инфраструктурним пројектима.

Чубриловић је у Фочи посјетио и Студентски дом и са директором ове установе разговарао о могућностима проширења студентског смјештаја и побољшања укупног студентског стандарда на подручју ове локалне заједнице.

Не четири студијска програма Медицинског факултета у Фочи тренутно студира више од 1 500 студената из свих крајева РС, Федерације БиХ, Црне Горе и Србије. Од наредне академске године на овој високошколској установи планирају увођење наставе на енглеском језику, на студијском програму Медицина, што ће повећати број студената, нарочито из иностранства. Све то, према ријечима в.д. декана проф. др Дејана Бокоњића, захтијева проширење капацитета и модернизацију факултета.

“Не јењава интересовање за Медицински факултет, који је већ је у пројекту енергетске ефикасности, па ћемо настојати да наредне године надоградимо још један спрат и да обезбиједимо нових 1.100 квадрата наставног простора за наше студенте. Велики нам је интерес и смјештај студената, јер нам постојећи капацитети у граду нису довољни, тако да ћемо путем пројеката кренути у израду најбољих рјешења за будући смјештај наших студената и страних студената који нам долазе у наредном периоду” рекао је в.д. декана Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић.

На састанку је било ријечи и о Нацрту закона о високом образовању, који је утврдила Влада РС, а који би требало да подигне квалитет студирања на оба јавна универзитета у Српској. На Медицинском факултету нови закон оцјењују квалитетним и очекују скорије усвајање.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић истакао је да Медицински факултет у оквиру универзитетског образовања Републике Српске има значајну позицију као све препознатљивији едукативни стуб. Институције Републике Српске ће стати иза сваког пројекта и потреба ове високошколске установе, поручио је Чубриловић.

“Драго ми је чути да је Нацрт закона о високом образовању у великој мјери усаглашен између два јавна универзитета и то је оно што треба да добије подршку шире друштвене заједнице. Сигуран сам да ће и желим да Медицински факултет реализује све планиране пројекте и све што буде требало подржати, иза тога ће, као и до сада, стати институције Српске”, рекао је Чубриловић.

Велико интересовање младих за студирање Медицинског факултета у Фочи утицало је и на пораст интересовања за смјештај у овдашњем Студентском дому. Постојећи капацитет од 346 мјеста, већ није довољан за потребе студената. Руководство дома покушаће да реорганизацијом простора повећа смјештајни капацитет, а све је извјеснија потреба за доградњом новог простора.

“Ићи ћемо у адаптацију просторија, а размишљамо и о убацивању трећег кревета у поједине просторије, јер су до сада све собе двокреветне. Ове године нам је остало 80 људи који нису могли да добију дом, што је озбиљан број. Најбоље рјешење било би један нови мањи објекат, чиме би се задовољиле све потребе и наших студената и страних студената који желе да студирају у Фочи”, рекао је директор Студентског дома Срђан Драшковић.

За изградњу и опремање Студентског дома у Фочи Влада РС уложила је 7,5 милиона марака. Градња је почела 2010.године, а дом је отворен шест година касније. Да је већ потребно проширење капацитета, увјерио се и предсједник парламента Српске.

“Настојаћемо да дом добије још један блок, уколико то буде могуће, како би се удовољило потребама и дома и Медицинског факултета. Добијање неколико десетина нових студената из страних земаља је велика ствар за Медицински факултет, Фочу, регију и цијелу Српску, због чега би сви требало да се потрудимо и да ову идеју помогнемо” истакао је Чубриловић.

Нагласио је да интересовање страних студената за студирањем на Медицинском факултету у Фочи говори о квалитету образовања у Српској које све више прати европске стандарде.

Извор: Радио Фоча/Редакција Универзитета