Potpisan Memorandum o saradnji Ekonomskog fakulteta Pale sa Ministarstvom turizma i trgovine Republike Srpske

Povodom Dana Ekonomskog fakuleta Pale, 24. novembra, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić posjetila je Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Tokom posjete, ministarka Gašić i dekan prof. dr Radomir Božić potpisali su Memorandum o saradnji Ministarstva trgovine i turizma i Ekonomskog fakulteta.

Gašićeva je izjavila da Memorandum podrazumijeva, prije svega, saradnju Ministarstva i Vlade Republike Srpske sa Ekonomskim fakultetom na Palama, posebno sa Odsjekom za turizam i hotelijerstvo.

„Imamo odličnu saradnju sa ovom visokoobrazovnom ustanovom. Nadamo se da ćemo u narednom periodu iskoristiti njihova znanja u oblasti trgovine, što je od velikog značaja kako za Ministarstvo trgovine i turizma, tako i za Vladu Srpske. Treba da iskoristimo znanja naše akademske zajednice i lјudi koji se bave ovim poslom na odličan način“, rekla je Gašićeva.

Dekan Božić je zahvalio Gašićevoj za spremnost da u ime Ministarstva i dalјe pomaže razvoj Ekonomskog fakulteta na Palama, te da sarađuju i djeluju u obostranom interesu.

„Saradnju smo počeli prije par mjeseci kroz aktivnosti na izradi Strategije razvoja turizma u Republici Srpskoj, gdje se stručni tim Fakulteta uklјučio u niz radionica koje su prethodile usvajanju tog dokumenta. Kroz kontakte koje smo napravili sa predstavnicima ministarstva prepoznali smo da imamo zajedničkih dodirnih tačaka i možemo pomoći jedni drugima“, naveo je dekan Božić, napominjući da na Fakultetu imaju specifičan studijski program kada su u pitanju ekonomski fakulteti u BiH – Turizam i hotelijerstvo.

Dekan Božić je Gašićevoj uručio priznanje za nesebičnu saradnju i podršku koju resorno ministartsvo pruža Fakultetu.

Okrugli sto na temu „Uloga biznisa u razvoju zajednica i društvene kohezije“    

Biznis i društveno odgovorno poslovanje mogu biti motor razvoja zajednica i društvene kohezije, poručeno je sa okruglog stola „Uloga biznisa u jačanju socijalne kohezije, procesa pomirenja i održivog razvoja“, održanog na Palama u organizaciji Ekonomskog fakulteta Pale i organizacije Catholic Relief Services (CRS).

Pretpostavka održivog razvoja jeste povolјan poslovni ambijent, kazao je dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Radomir Božić.

Biznis, održivi razvoj, mir i socijalna kohezija su pitanja koja su danas najvažnija i koja nemaju alternativu, a sva su ona međusobno povezana. Uspjeh u tom smislu može biti samo regionalan i samo zajedno možemo ići naprijed, kazao je prof. dr Branko Đerić. Naš obrazovni sistem mora biti drugačiji kako bismo djecu od malena učili komunikaciji i kritičkom razmišlјanju i kako bismo imali više preduzetnika. Osim toga, biznismen u društvu mora biti cjenjeniji – istakao je profesor Đerić.

Dajana Bogdanović i Amer Paripović iz CRS istakli su kako projekat PRO-Budućnost, koji se realizuje u sklopu njihove organizacije, provodi svoje aktivnosti u 75 lokalnih zajednica i kako su za sve njih karakteristični slični problemi.

Ljudi uveliko odlaze iz Bosne i Hercegovine, čak i iz većih gradova, i ni velika plata više nije dovolјan motiv da ih ovdje zadrži. Zašto? Pa nije samo plata nešto što će zadržati uposlenika nego i ambijent u kompaniji ali i cijeloj lokalnoj zajednici. Zato smo i pokrenuli projekat kroz koji želimo ujediniti biznise, nevladin sektor pa i predstavnike politike da zajednički kreiraju bolјi život u lokalnim zajednicama – kazala je Bogdanović.

Biznisi se moraju uklјučivati finansijski u društveni život i pomagati zajednici na organizovan način. Naša teza je da, ako lјudi imaju u svojoj lokalnoj zajednici dovolјno sadržaja i razvijen društveni život, oni će biti zadovolјni, a to će se vratiti i biznisima. Zato mi želimo da ulaganje biznisa u lokalnu zajednicu postane praksa – dodao je Paripović.

Prof. dr Aziz Šunje sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kazao je kako nema uspješne ekonomije bez uspješnih biznisa te kako bi fokus trebao biti na podsticanju preduzetništva i samozapošlјavanja. Najveći broj biznisa u Evropi su upravo mikro biznisi. Oni generiraju gotovo polovinu radnih mjesta i veliki dio BDP-a, ali istovremeno veliki broj njih i propada. Najveći razlog za to jeste slaba educiranost o tome kako se biznis vodi jer nije isto napraviti cipelu i voditi fabriku obuće. Zato je odgovornost na fakultetima da mlade ohrabri ali i nauči. Junaci ove zemlјe su upravo lјudi koji su stvorili svoje biznise a iza svakog od njih stoji po jedna hrabra odluka. Naš ambijent za poslovanje jeste loš, ali kada se budemo više bavili biznisom manje ćemo se baviti nekim drugim, negativnim stvarima – poručio je profesor Šunje.

Na okruglom stolu predstavlјen je i primjer kompanije koja svojim djelovanjem pozitivno utiče na lokalnu zajednicu.Ajla Karsić iz kompanije Džitasa (Jitasa), koja se bavi računovodstvenim uslugama za neprofitni sektor u SAD-u, kazala je kako kompanija na svoj način pokušava doprinijeti održivom razvoju i koheziji. Mi zapošlјavamo mladi kadar bez iskustva i jedna smo od rijetkih kompanija koje to čine. Na godišnjem nivou zaposlimo 30-ak mladih koji nemaju radnog iskustva i na taj način doprinosimo njihovom razvoju. Nudimo jako dobre uslove za razvoj karijere. Osim toga, lokalnoj zajednici doprinosimo i volontiranjem. Naime, dva dana godišnje naši zaposlenici volontiraju u različitim organizacijama i na taj način doprinose razvoju zajednice – kazala je Karsić.

Na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici Opštine Pale, Centra za socijalni rad Pale te predstavnici udruženja “Sunce” sa Pala. Svoja iskustva iznijeli su i Srđan Jeremić, preduzetnik iz Istočnog Novog Sarajeva te predstavnici kompanije „Mraz“ Pale.

Učesnici su istakli sa kakvim se problemima suočavaju u svom radu te da dio problema počiva u apatičnosti mladih lјudi i nespremnosti da rade u privatnom sektoru. Pozitivni primjeri koji su istaknuti na okruglom stolu su pokazali da zaposleni ipak prepoznaju društveni angažman svojih poslodavaca i da prednost daju kompanijama koje su društveno odgovorne i brinu o zajednici.