Обиљежена крсна слава и промовисани дипломци Православног богословског факултета у Фочи

Православни богословски факултет у Фочи 12. маја свечано је обиљежио крсну славу Светог Василија Острошког, светитеља по коме носи име.

Свету литургију у храму Светог Саве у Фочи служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански г. Хризостом, уз молитвено учешће многобројног народа, свештенства, монаштва и студената.

Митрополит дабробосански Хризостом поручио је да је Богословски факултет надомјестио све недостатке које је Црква вијековима имала на овим просторима.

„Знамо које су то биле духовне празнине, али и образовне. Све те празнине требало је попунити и надопунити, али још смо на почетку и потребно је много радити да бисмо могли надокнадити све што смо изгубили кроз деценије и вијекове уназад“,  рекао је владика Хризостом.

Дипломираним теолозима, који ће кренути у своје епархије и ставити се на располагање епископима, владика Хризостом пожелио је да буду вјеродостојни свједоци своје школе и да је никада не забораве.

Након литургије, у Градском позоришту у Фочи уприличена је свечана академија на којој су уручене дипломе дипломираним теолозима и мастерима теологије, као и награде најбољим студентима.

Најбољи студент Факултета је Никола Церовина из Пала, студент четврте године са просјеком 9,96.

Златна плакета и орден Богословског факултета свечано је уручена проф. др Предрагу Драгутиновићу са Православног богословског факултета у Београду за несебичну дугогодишњу помоћ братском факултету.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић честитао је професорима и студентима крсну славу, напомињући да Богословски факултет даје огромну тежину и духовност Универзитету.

Декан Богословског факултета проф. др Владислав Топаловић истакао је да је у години између двије крсне славе Факултет добио акредитацију за трећи циклус студија и у октобру је уписао прве докторанде.

„Оснивање овог студијског програма за нас је од суштинске важности, гарантује будућност Факултета и благовремени подмладак наставног особља. Имати докторске студије није ствар академског престижа, већ витална ствар од које зависи квалитет наставе и истраживања на једној високошколској установи“, рекао је декан Топаловић.

Према ријечима декана, Факултет је остварио велика постигнућа на пољу научноистраживачког рада у чему је велики допринос имао и митрополит Хризостом који је иницирао одржавање више научних сипмозијума.

Богословски факултет “Свети Василије Острошки” насљедник је Сарајевске богословије, а ове године обиљежава 30 година постојања.