Одржан Међународни округли сто „Русија, Украјина и балканске паралеле“

Међународни научноекспертски округли сто „Русија, Украјина и балканске паралеле“ у организацији Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, Центра за јавну и информациону сарадњу „Европа“ из Руске Федерације и Представништва Руског историјског друштва у Републици Српској, одржан је 13. маја у свечаној сали Ректората Универзитета у Источном Сарајеву. У раду Округлог стола учествовали су еминентни научни радници из Руске Федерације, Бјелорусије, Србије и Републике Српске.

Поздрављајући присутне на отварању Округлог стола, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Милан Кулић истакао је обим и значај научне сарадње коју Универзитет остварује са високобразовним и научним институцијама из Руске Федерације.

У свом поздравном говору амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Њ. Е. Игор Калабухов је изразио наду да ће овај скуп допринијети бољем разумијевању тренутне ситуације не само код обичних људи, него и код младих који морају пронаћи морални и историјски компас у турбулентном и компликованом свијету. Говорећи о наводном „малигном руском утицају“, амбасадор Калабухов је подсјетио да је то стари наратив Запада још од времена Совјетског Савеза, када су сви покушаји дестабилизације свијета, наметања правила и кршења међународног права, објашњавани совјетском пријетњом.

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву и руководилац Представништва Руског историјског друштва у Републици Српској, проф. др Драга Мастиловић, истакао је да на простору БиХ и Балкана не постоји никакав „руски малигни утицај“, те да је улога Русије на овим просторима везана искључиво за подршку науци, култури, учењу руског језика и размјени студената. Према његовим ријечима „Срби су посебно заинтересовани да се дубље научно истражи шта се дешавало деведесетих година прошлог вијека и из којих центара, првенствено европских, је управљано југословенском кризом. Треба утврдити и на који начин се дешавала рехабилитација нацизма и фашизма, посебно усташтва на простору Хрватске, на коју Европа, на жалост, није тада реаговала, као што не реагује ни данас.“

Руководилац Центра за јавну и информативну сарадњу „Европа“ проф. др Едвард Попов рекао је да Русе и Србе из Републике Српске не уједињује само њихова православна вјера, него и тужне странице историје. Он је додао да људи у Русији саосјећају са компликацијама са којима се Срби у Српској суочавају више од једне и по деценије.

На отварању Округлог стола присутне су такође поздравили и Владимир Поздоровкин први замјеник извршног директора Фонда за подршку и правну заштиту сународника који живе у иностранству, из Руске Федерације, као и проф. др Марко Гутаљ, преректор за међународну сарадњу Универзитета у Источном Сарајеву.

На Округлом столу разматране су теме везане за упоредну анализу историјских и друштвено-политичких процеса на постсовјетском и постјугословенском простору од деведесетих година 20. вијека до данас, посебно у свјетлу украјинске кризе и актуелних међународних односа.