Проректор Крунић присуствовала састанку Заједничког комитета између БиХ и Европске уније за ЕУ програм за истраживање и иновације Хоризонт Европа

Проректор за науку истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Јелена Крунић присуствовала је у уторак, 14. маја, састанку Заједничког комитета између Босне и Херцеговине и Европске уније за ЕУ програм за истраживање и иновације Хоризонт Европа одржаног у Сарајеву у организацији Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине.

Представници Европске комисије из Брисела упознали су присутне о могућностима учествовања у програму, објављеним позивима, најбољим праксама из земаља ЕУ и земаља региона. Представили су досадашње резултате институција и организација из БиХ.

Научно-истраживачке организације, привредни субјекти и представници цивилног друштва из Босне и Херцеговине, као придружене земље програму Хоризонт Европа, имају једнаке могућности као и субјекти из земаља чланица ЕУ да учествују у конкурсима у свим дијеловима програма. Босна и Херцеговина својим учествовањем у овом програму остварила је пуну интеграцију у европски научно-истраживачки простор.

Представници Министарства цивилних послова информисали су присутне о мјерама подршке за науку и истраживање за побољшање учешћа у Хоризонту Европа. Говорили су и о развоју Стратегије паметне специјализације и информација о Програму економских реформи за Босну и Херцеговину за 2024. – 2026. у дијелу који се односи на истраживање и политике јачања и побољшања веза између науке и пословног сектора.

Састанку су присуствовали и представници ресорних ентитетских и кантоналних министарстава надлежних за науку и привреду и представници универзитета у Босни и Херцеговини.

Хоризонт Европа је кључни и највећи програм финансирања Европске уније за истраживање и иновације са седмогодишњим буџетом (2021 – 2027.) од 95,5 милијарди евра. Босна и Херцеговина се 2009. године први пут придружила Оквирном програму Европске уније за истраживање (ФП 7), који је претеча програма Хоризонт 2020 и програма Хоризонт Европа. Од тада, у континуитету има статус придружене земље у актуелним ЕУ програмима намијењеним за истраживање.