Промовисани доктори наука и прослављена крсна слава Универзитета

Универзитет у Источном Сарајеву обиљежио је данас крсну славу Свете Ћирила и Методија и промовисао осам доктора наука.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да се промовисани докторанди придружују групи од 555 раније промовисаних доктора наука, те да се званично укључују у научноистраживачки рад, не само у Републици Српској, него шире и излазе на терен на такмичење са домаћим, али и колегама из иностранства и учествују заједно у објављивању научних радова и тиме дају квалитет овом универзитету.

Данас су промовисна два доктора наука из области биомедицинских наука са Медицинског факултета, два из области наука физичког васпитања са Факултета физичког васпитања и спорта, кандидат са Филозофског факултета – кинески језик, са Саобраћајног факултета, један економских наука и један из методологије наставе.

У име данас промовисаних доктора наука, на свечаности је говорила први доктор наука из области кинеског језика у Републици Српској и БиХ Јелена Вујичић која је рекла да је научно стасавање провела на Универзитету у Источном Сарајеву, од основних преко мастер до докторских студија, истичући да је то најљепши период њеног живота.

Према њеним ријечима, докторат је представљао захтјеван научноистраживачки задатак, нарочито јер до сада нико није радио сличан рад у нашој земљи, што јој је представљало додатни изазов.

Промовисаним докторима наука Универзитета у Источном Сарајеву честитали су и амбасадор Руске Федерације у БиХ Њ.Е. Игор Калабухов и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, те зажељели успјех у будућем научноистраживачком раду и да буду достојни амбасадори Универзитета.

Поводом прославе крсне славе Светог Ћирила и Методија служена је литургија и обављен обред ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, а присуствовали су ректор Кулић, декани факултета и велики број вјерника.