Посјета делегације Универзитета Библиотеци академије наука у Санкт Петербургу

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Марко Гутаљ и директор Института историјских наука проф. др Драга Мастиловић посјетили су 6. јуна Библиотеку Руске академије наука у Санкт Петербургу коју је 1714. године основао император Петар Велики.

Циљ посјете био је успостављање сарадње и разматрање могућности реализације заједничких пројеката посебно важних за српску историју и културу, а имајући у виду чињеницу да се у тој библиотеци чува драгосцјена српска грађа из различитих историјских епоха, почевши од повеље бана Кулина из 1189. године па надаље.

Током разговора са руководством Библиотеке изражено је обострано интересовање и спремност за успостављање сарадње, што ће бити реализовано кроз потписивање споразума о сарадњи и реализацију заједничких пројеката у циљу очувања српског културно-историјског наслеђа и изградње културе памћења.

Такође, делегација Универзитета разговарала је са Сергејем Александровичем Ивањуком, директором руског Централног музеја телекомуникација имена А. С. Попова и једним од водећих руских историчара за епоху Петра Великог.

Тема разговора била је разматрање могућности критичког приређивања и публиковање грађе о грофу Сави Владиславићу која се чува у руским архивима.