IN MEMORIAM проф. др Урош Пена (1959–2024)

Са великом тугом и болом, обавјештавамо студенте, запослене, академску заједницу и цјелокупну јавност да је преминуо проф. др Урош Пена, наш колега, пријатељ, професор и научни радник. Отишао је човјек који је ширио позитивну енергију, разумијевање, стрпљење, колегијалност, човјек који је студентима несебично преносио своје теоријско знање и практична искуства. Професора Пену памтиће као доброг, благог и ведрог човјека сви који су га познавали, било да су били његови студенти или колеге. Скоро деценију и по професор Пена предавао је на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Студенти су оцјењивали његов педагошки рад највишим оцјенама, а у својим коментарима истицали су да је професор Пена био близак студентима, да им је предавао на допадљив и разумљив начин, те да је своје богато искуство рада у органима унутрашњих послова зналачки комбиновао са теоријским предавањима. Организовао је посјете студената бројним институцијама, држао предавања на љетним школама и правним клиникама, дајући допринос свим облицима факултетског живота. У једном периоду, био је руководилац Катедре за кривично право.

Професор Пена је дао значајан допринос развоју органа унутрашњих послова, обављајући неке од најзначајнијих функција, као што је функција директора Полиције Републике Српске и замјеника директора Дирекције за координацију полицијских тијела Босне и Херцеговине.

Професор Пена је, као човјек богатог животног и професионалног искуства, знао савјетовати своје колеге и помагати им да рјешавају проблеме с којима су се суочавали у раду. Чинио је то ненаметљиво, дискретно и са жељом да помогне развоју институције за коју се опредијелио, желећи да у њој проведе преостали дио радног вијека, радећи са младим људима. Нажалост, није му се испунила жеља да приведе крају свој професионални вијек, јер је болест била неумољива. Није успио да одржи посљедња предавања и одржи планиране испите. Отишао је, а да нисмо имали прилику да га још једном видимо међу нама, да поразговарамо и поздравимо се.

Памтићемо професора Уроша Пену као топлог човјека, непосредног, пуног живота, спремности на сарадњу и помоћ старијим и млађим колегама. Живјеће у сјећању својих студената и колега. Захвални смо му на свему што је учинио за наш факултет!

КОЛЕКТИВ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Текст преузет са сајта Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву