Амбасадор Синиша Берјан изабран за почасног и истакнутог професора престижног кинеског универзитета

Амбасадор БиХ у НР Кини Синиша Берјан, који је и професор на Универзитету у Источном Сарајеву, изабран је за почасног и истакнутог професора престижног кинеског Сјеверозападног образовног универзитета (Northwest Normal University) из кинеске провинције Гансу.

Званична церемонија додјеле ове изузетно респектабилне титуле високог ранга у свјетској академској заједници, уз присуство предсједника кинеског универзитета проф. Ванг Ђанрена (Wang Zhanren) и других представника ове високошколске образовне институције, уприличена је 5. јула 2024. године у Ланђоу (Lanzhou), главном граду кинеске провинције Гансу, који броји скоро пет милиона становника.

Амбасадор Берјан се током састанка са предсједником и представницима кинеског универзитета захвалио и нагласио да ово признање, добијено као резултат дугогодишњег научноистраживачког рада, није само његово лично, већ је признање и његовим колегама са Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци, са којима је објавио већи број научних радова у високо рангираним међународним часописима.

Амбасадор је изразио задовољство и недавним потписивањем споразума о сарадњи овог кинеског универзитета са два јавна универзитета из Српске који су реализовани посредством Амбасаде БиХ у Кини и навео да је ово признање још један у низу корака на повезивању, јачању и продубљивању сарадње кинеских универзитета са високошколским установама Републике Српске. Током разговора, амбасадор Берјан је посебно апострофирао значајну улогу и снажну подршку Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске на челу са министром Жељком Будимиром на промовисању и подстицању сарадње са кинеским научноистраживачким и образовним институцијама.

Овом приликом је договорена и посјета представника кинеског универзитета Републици Српској и БиХ у септембру текуће године.

Сјеверозападни образовни универзитет, основан давне 1902. године, налази се на листи прве класе универзитета у Кини. Ова изузетно респектабилна установа у свом саставу има 27 факултета различитих области и око 40.000 студената. Кроз партнерство са универзитетима широм свијета основали су неколико Конфучијевих института који промовишу међународну сарадњу и културну размјену. Овај универзитет према свјетској листи најбољих универзитета “Times Higher Education” спада у 800 најбољих у свијету.