Студенти медицине са три континента проширују знања на конгресу у Фочи

Еминентни медицински стручњаци и професори упућују будуће докторе медицине у савремене токове и научно-истраживачки рад.

Више од сто студената медицинских факултета из земље али и разних дијелова свијета четири дана у Фочи присуствује предавањима и представља радове из области неурологије, ургентне медицине, анестезиологије и реанимације, хирургије, радиологије и стоматологије.

Милица Булатовић студенткиња 6. године Медицинског факултета Косовска Митровица настоји да укаже на важност легализације канабиса у медицинске сврхе, што је тема њеног рада.

„Већина наших студената је за легализацију јер сматрају да канабис отклања различите врсте болова и помаже у лијечењу различитих врста болести. Стручњаци су истог мишљења. Радили смо на овоме дуже од шест мјесеци и више од пола универзитета је учествовало у истраживању и анкетама“, рекла је Булатовићева.  

На значај конгреса указује Ненад Лаловић, предсједник Научног одбора Трећег студентског конгреса биомедицинских наука Републике Српске.

„Ово је врло значајно за студенте и Медицински факултет Фоча. Прилика је за размјену искустава у учењу, истраживачком раду и настави јер су присутни студенти из различитих земаља свијета. Ту су и два студента Универзитета Акита из Јапана. Кроз осам радионица студенти ће да овладају новим клиничким вјештинама“, сматра Лаловић.

Mинистар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске, Жељко Будимир сматра да је конгрес доказ да студенти могу да организују научни скуп који доприноси медицини.

„Посебно је значајно што министарство подржава овакве пројекте, који имају научну димензију. Такође, важна су искуства у размјени студената како би се сагледао квалитет образовања у региону и свијету. Универзитет у Источном Сарајеву и Медицински факултет Фоча су најбољи примјер међународне сарадње што доказује присуство страних студената који овдје похађају наставу и присуствују оваквим скуповима“, поручио је Будимир.

Школа клиничких вјештина је пројекат који је почео 2018. године.

Предсједник Организационог одбора Конгреса Немања Митровић каже да се, поред клиничких вјештина, покушавају писати и представити научни радови.

„Иако је период одмора и распуста, успјели смо окупити преко сто судената из земље и региона. То је један од показатеља да су ова школа и конгрес успјешни“, рекао је Митровић.

Међу учесницима конгреса су и студенти који долазе из западноверопских земаља, Азије и Африке.

 

Извор Радио Фоча