Одржана свечана академија поводом 32 године постојања Универзитета у Источном Сарајеву

Свечана академија поводом обиљежавања 32 године постојања и успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву одржана је 13. септембра у присуству бројних гостију из јавног и политичког живота у Републици Српској, те представника Српске православне цркве.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић поручио је да Дан Универзитета представља прилику да се присјетимо оних који су Универзитет стварали, као и оних који данас својим радом доприносе његовом развоју.

Такође, ректор Кулић је истакао да је свечаност прилика и да се презентују импозантни резултати које је Универзитет постигао у претходних годину дана, нарочито у области међународне афирмације, имајући у виду изузетне резултате остварене на глобалним ранг-листама универзитета.

„Заузели смо прву позицију од свих универзитета из БиХ на ‘SCImago’ рангу, а на ‘Вебометрикс’ листи смо напредовали за око 205 мјеста и налазимо се на 2.800 мјесту од 31.000 институција које се рангирају. Пажњу смо посебно посветили међународној сарадњи, што нас позицинира на глобалним ранг-листама. Наши наставници, сарадници и студенти су боравили на безброј размјена, а долазили су студенти и нама“, рекао је ректор Кулић, подсјећајући да је ове године Универзитету одобрено око 50 националних и међународних пројеката, а да је организвано око 25 научних и стручних скупова.

Истичући да су студенти највећи понос Универзитета, ректор Кулић је рекао да је ове године остварен добар успјех у уписној политици, упркос глобалном проблему мањка студената на факултетима, те да је након првог и другог рока уписано за 15 одсто више студената, а неки од факултетета ће организовати и трећи уписни рок.

Појаснивши да је због смањеног интересовања домаћих студената, опредјељење Универзитета упис страних студената који наставу слушају на енглеском или неком другом језику, ректор је истакао да је Медицински факултет у Фочи постао регионални лидер са 450 страних студената.

„Посебно се радујемо новој згради Ректората и Музичке академије које су у фази опремања просторија, те изградњи зграде Факултета физичког васпитања и спорта“, рекао је ректор.

На свечаности у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву додијељена су признања појединцима који су у протеклом периоду помагали развој Универзитета, као и најбољим студентима и истраживачима.

Највише признање – Орден Универзитета за изузетан допринос у развоју Универзитета у Источном Сарајеву уручено је министру за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељку Будимиру.

Министар Будимир изразио је захвалност и задовољство чињеницом да се Универзитет развија, а да му Министарство асистира и помаже у томе, напомињући да је у завршној фази неколико инфраструктурних пројеката.

Осим министру Будимиру, највише признање – Орден Универзитета, додијељено је и новинару „Руске газете“ Александру Борисову.

Свечаној академији је присуствовао и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић који је нагласио да Универзитет у Источном Сарајеву јесте најзначајнији стуб града Источног Сарајева, те да је растао и развијао се заједно са градом, али и Републиком Српском и народом.

„Допринос Универзитета у Источном Сарајеву и факултета у његовом саставу у развоју Републике Српске ће се тек цијенити и у будућности, можда ми не будемо свједоци, али сасвим сам сигуран у то. Данас је то јако видљиво и евидентно, бројни кадрови који су произашли са ових факултета учествују у друштвеном, привредном, социјалном облику живота у Српској и утичу на њену будућност“, рекао је Ћосић.

Гост на свечаности, професор на Универзитету у Новом Саду Зоран Милошевић рекао је да се ангажованошћу министра Будимира и свих других у Влади Српске интензивно ради на успостављању научно-технолошких паркова, односно снажније повезаности науке и привреде.

“Цијеним да ћемо заједно бити бољи у проценту високошколаца, али и повезаности науке и привреде и омогућити интензивнији развој друштва, а тиме и опстанак Срба, не само у Републици Српској, него и у региону”, навео је професор Милошевић.

Универзитет у Источном Сарајеву, под називом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, основан је 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске.