Održana svečana akademija povodom Dana Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Na svečanoj akademiji, održanoj 24. maja povodom Dana i krsne slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dodijelјena su priznanja i nagrade institucijama i pojedincima zaslužnim za razvoj najznačajnije obrazovne ustanove u istočnom dijelu Republike Srpske.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić rekao je da su sumirani brojni rezultati u naučnom, naučno-istraživačkom i nastavnom procesu ovih dana kada se obilјežava 26 godina postojanja Univerziteta.

“Nagradili smo one iz javnog života koji su svojim zaslugama podstakli razvoj Univerziteta, posebno naše najbolјe studente”, naglasio je rektor Pašalić.

Prema njegovim riječima, zadatak Univerziteta je da uvijek modernizuje studijske programe, nastavni i naučnoistraživački proces, što je već značajno urađeno. Govoreći o studentskom standardu, rektor Pašalić je istakao da je mnogo toga urađeno na njegovom podizanju, te da se već prave novi koraci kao što je izgradnja novih studentskih domova i njihove adaptacije, prije svega u Istočnom Novom Sarajevu, a zatim i u drugim mjestima, gdje su dislocirane visokoškolske ustanove Univerziteta.

Najveće priznanje Orden Univerziteta dodijelјen je predsjedniku Vlade Republike Srpske gospođi Želјki Cvijanović, a nagradu je u ime premijerke preuzeo ministar nauke i tehnologije Alen Šeranić.

Ministar Šeranić je poručio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlјa važnu kariku nauke i naučno-istraživačkog rada u Srpskoj, prije svega kroz moderne studijske programe kojima pomaže studentima da budu dio savremenih tokova u Srpskoj, kao i kroz prirodne i tehničke nauke pomoću kojih se povezuje sa privredom u Srpskoj.

“To je vrlo značajan dio gdje obrazovanje i nauka doprinose razvoju Republike Srpske”, istakao je ministar Šeranić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu već dao određene rezultate, što se vidi po studentima koji, kada završe ovaj Univerzitet, lako upisuju univerzitete za napredovanje u magistarskim i doktorskim studijama.

“To je rezultat rada profesora i svega što je uloženo u opremanje Univerziteta u okviru koga fakulteti, kao što je Medicinski, Mašinski, Elektrotehnički, imaju opremu koje se ne mogu postidjeti i stariji univerziteti i fakulteti”, rekao je Malešević i izrazio nadu da će i u narednom periodu Univerzitet pokazivati sve bolјe rezultate, te da će, oni koji ga završe, ostati i razvijati Republiku Srpsku.

U ime Rektorske konferencije Republike Srpske goste je pozdravio rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, čestitavši godišnjicu Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Takođe, rektor Gajanin je istakao da je Univerzitet u Banjoj Luci istinski prijatelј i partner Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te je predstavnicima Univerziteta zaželio uspjeh u budućem radu.

Za naročite zasluge i izuzetan doprinos, Povelјa Univerziteta dodijelјena je Gradu Trebinje, Vladi Brčko distrikta i prof. dr Milanu Kuliću.

Za uspješnu saradnju i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu Plaketa Univerziteta dodijelјena je gradonačelniku Grada Istočno Sarajevo Nenadu Vukoviću, gradonačelniku Grada Zvornik Zoranu Stevanoviću, poslaniku u NSRS Spomenki Stevanović i poslaniku u NSRS Radovanu Viškoviću.

Za dostignuća u nastavnoj, naučnoj, kulutrnoj i drugim djelatnostima Univerziteta, kao i za dugogodišnji uspješan rad na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Plaketa Univerziteta dodijelјena je akademiku Branku Letiću, akademiku Mirku Šošiću, prof. dr Vesni Milić, prof. dr Milovanu Jotanoviću, posthumno prof. dr Milanu Raduloviću, kao i svjetskom prvaku, džudisti Nemanji Majdovu.

I ove godine, dodijelјena su priznanja najbolјim studentima našeg Univerziteta, onima koji su imali najbolјu prosječnu ocjenu na završnoj godini studija.

Umjetnički dio programa upriličili su profesori i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečanoj akademiji, održanoj u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, prisustovali su Nјegovo preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, rektori i prorektori univerziteta iz Srbije, Rumunije, Rusije i Bosne i Hercegovine, prorektori, dekani fakulteta i akademija našeg Univerziteta, predstavnici republičke i lokalne vlasti, kao i predstavnici društvenog i kulturnog života naše zemlјe.