Отворено шесто издање љетне школе „Пропитивање културе толеранције”

У Ректорату Универзитета у Сарајеву данас је свечано отворено шесто издање љетне школе „Пропитивање културе толеранције”, коју заједно организују Универзитет Милано – Бикока из Италије, Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Сарајеву.

Овогодишње издање под називом „Европске интеграције након пада Берлинског зида“ посвећено је тридесетој годишњици револуционарне 1989. године. Пад Берлинског зида прослављен је као прекретница у напретку људских права и слобода. Но, унутар заједничког европског простора, тада у изградњи, изазвао је и тектонска помјерања у политичким и институционалним праксама која су увелико утјецала на свакодневни живот грађанки и грађана. Сјећања на тај догађај и критичко промишљање његових посљедица од кључне су важности за разумијевање политичких процеса који су услиједили.

Љетну школу су отворили ректор Универзитета у Сарајеву проф. др Рифат Шкријељ, те директор љетне школе проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Сарајеву проф. др Александра Николић, те у име Универзитета Милано- Бикока професор Татјана Секулић.

Проректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др. Дејан Бокоњић навео је да ће многе теме бити обрађене током међународне љетне школе, те да је врло важно да се школа одржава на Универзитету у Сарајеву и Универзитету у Источном Сарајеву.

 „Важно је и да ће наставници с нашег Универзитета предавати, а разговараће се о различитим али занимљивим темама. Искористите ову могућност да размијените идеје једни с другима. Мислим да је ово најбоље мјесто за изучавање културе толеранције“, поручио је на отварању скупа.

Ректор Универзитета у Сарајеву проф. др. Рифат Шкријељ је истакао да је Универзитет у Сарајеву поносан што може бити домаћин овом важном догађају, те додао: „Универзитет у Сарајеву наставиће сарадњу у циљу развоја нових идеја које су од великог значаја за нашу заједницу и регију. Све учеснике и пријатеље овог пројекта позивам да искористе ову јединствену прилику за учење, дискусију и пропитивање овогодишњих тема“.

У име Универзитета Милано – Бикокаа присутне је поздравила професорица Татјана Секулић те нагласила да је пројект настао из дугогодишње сарадње и доказ је да су резултати могући уз напоран рад и труд. Млади су, каже, привучени питањем о толеранцији и о њеним лимитима.

„Љетна школа опстаје већ шесту годину, едуковано је око 160 студената одабраних међу 500 младих који су аплицирали. Ради се о младим људима из Европе, Азије, Африке, Сјеверне Америке“, нагласила је проф. Секулић.

Школу, која ће трајати до 22. септембра,  ове године похађаће 37 учесника из 17 земаља са чак три континента.

Предавања ће током једноседмичног интензивног тренинга држати еминентни предавачи са универзитета у Италији и БиХ, те других регионалних и европских универзитета, а биће организована на Универзитету у Источном Сарајеву, у Центру за интердисциплинарне студије Универзитета у Сарајеву, као и  на  Свеучилишту у Мостару и Универзитету „Џемал Биједић“ у Мостару.