Filozofski fakultet obilјežio krsnu slavu – svetog Jovana Bogoslova

Svečanim obredom osveštanja slavskog kolača i žita u Sabornom hramu svetog Arhangela Gavrila u Palama, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je proslavio svoju krsnu slavu – svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova.

Dekan Fakulteta prof. dr Draga Mastilović rekao je za „Palјanske novosti“ da je proslava prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te obilјežena skromnije u odnosu na prethodne godine, ali da se Fakultet svakako može pohvaliti postignutim rezultatima između dvije slave.

„Od prošle godine uradili smo mnogo toga, jer konstantno nastojimo da idemo u korak sa vremenom i modernizujemo studijske programe. Ove godine imamo dva nova studijska programa, a to su Studijski program za istoriju i arheologiju, koji je jedini u regionu na kome je moguće studirati istoriju i arheologiju istovremeno, a napravlјen je po najmodernijim uzusima Aristotelovog univerziteta u Solunu, tako da očekujemo da se pokaže velika zainteresovanost maturanata za studije arheologije, dok imamo i novi studijski program Ruski jezik i međunarodni odnosi, koji je, takođe, jedinstven studijski program u regionu, pa očekujemo da i tu imamo dobar odziv studenata, a trenutno su na licenciranju u Ministarstvu još neki studijski programi. Osim toga, mi danas krećemo sa emitovanjem prvog studentskog Internet radija u Srpskoj, koji smo takođe najavlјivali prošle godine i zaista smo zadovolјni što smo to i osposobili i što će naši studenti uređivati i voditi čitav program, te imati priliku da se čuju širom, ne samo Srpske, već i regiona i svijeta“, dodao je dekan Mastilović, te naglasio da je Fakultet pokazao društvenu odgovornost akcijom „Knjigom protiv korone“, u kojoj su poklonili više od 40 kompleta po 70 i 80 knjiga naučno – istraživačkih radova, za 40 škola širom Srpske, omogućivši tako nastavnicima da putem ovih radova pobolјšaju kvalitet nastavnog procesa.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da su Filozofski fakultet i njegov nastavni kadar važni činioci Univerziteta, te izrazio nadu da će ovaj Fakultet i ove godine upisati veliki broj studenata.

„Filozofski fakultet je jako važna članica Univerziteta u IS i po broju studenata koji se svake godine upisuju, a i po kvalitetu nastavnog kadra. Nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Palama zaista imaju impresivne reference i važni su članovi našeg Univerziteta. Ove godine omogućili smo polaganje prijemnog ispita dva dana, 1. i 2. jula, kako bismo ispoštovali preporuke Ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS. Očekujemo otprilike isti broj studenata kao što je bio prošle akademske godine, gledajući demografske pokazatelјe u ovome dijelu i generalno u čitavoj Republici Srpskoj“, rekao je rektor prof. dr Kulić u izjavi za „Palјanske novosti“.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je krsnu slavu studentima, dekanu i svima zaposlenima na Filozofskom fakultetu, naglasivši da je ova visokoškolska ustanova ponos ove lokalne zajednice.

„Filozofski fakultet svojim radom zauzeo je posebno mjesto na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, radi sa mnogo studentske prakse i studentskom razmjenom i njihov rad je zaista za svaku pohvalu. Mi možemo samo biti srećni i ponosni što na području naše opštine postoji jedan takav fakultet, koji, uz sve ostale, krasi budućnost, a naš je interes da studenti ostanu na ovim prstorima i da svake godine upisuju u velikom broju. Kao načelnik opštine, želim im mnogo sreće u budućnosti, uspješnog rada i samo da nastave ovako kao što su radili do sada“, istakao je načelnik Jugović.

Gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković rekao je za „Palјanske novosti“ da je ova Fakultet od višestrukog značaja za Univerzitet i grad Istočno Sarajevo.

„Prvo, zato što tu boravi naveći broj studenata s obzirom na najveći broj studijskih programa koji se izučavaju, a druga stvar koju posebno želim podvući jeste što za ovaj Fakultet često kažemo da je čuvar najvažnijih vrijednosti srpskog naroda, prije svega jezika i pisma, ali i istorije kao jedne od glavnih nauka za naša konačna saznanja i istinu. Zbog toga često kažem da je on biser Univerziteta i mislim da Republika Srpska, grad Istočno Sarajevo i opština Pale moraju zajednički naći načina da stimulišemo srednjoškolce da upisuju ovaj Fakultet u što većem broju“, naveo je Vuković, te čestitao krsnu slavu studentima i zaposlenima na Filozofskom fakultetu u Palama.

Filozofski fakultet u Palama predstavlјa najveću i jednu od najznačajnijih organizacionih jedinica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kako po broju studenata i nastavnog osoblјa, tako i po broju i značaju naučnih disciplina koje se na njemu izučavaju, a svoju nastavu organizuje na sva tri ciklusa studija.