Сарадња Универзитета и Руског историјског друштва

Након  што је висока делегација из Русије, предвођена потпредсједником Руске академије наука и чланом предсједништва Руског историјског друштва Николајем Макаровим, у мјесецу фебруару 2020. године посјетила Универзитет у Источном Сарајеву, на адресу Универзитета стигло је писмо предсједника Руског историјског друштва и високог службеника Руске Федерације г. Сергеја Норишкина у коме се конкретизује сарадња двије институције.

Успостављање и развијање сарадње између двије институције огледала би се у организацији научних конференција од заједничког интереса, али и организовању изложбе “Пут до побједе” која је дио пројекта “Пут до побједе: историјски извори свједоче”, а који се реализује у сусрет 75. годишњице Дана побједе над фашизмом.

Руско историјско друштво, између осталог, дало је и значајан допринос у обнављању Универзитетске библиотеке донирајући књиге које су додатно обогатиле библиотечки фундус.

Универзитет у Источном Сарајеву потписник је 10 споразума о сарадњи са универзитетима из Русије, нарочито из области умјетности, лингвистике и пољопривреде.

Велики допринос у развоју односа Универзитета у Источном Сарајеву и еминентних установа из области науке и образовања из Русије константно пружа Амбасада Руске федерације у Босни и Херцеговини, као и пријатељ нашег Универзитета, дописник Руских новина за Балкан г. Александар Борисов.

Писмо предсједника Руског историјског друштва г. Сергеја Норишкина

У дневном листу “Руска газета” објављена је информација о поменутој  сарадњи, као и на званичној страници Руског историјског друштва.