На Правном факултету одржан округли сто о заштити људских права у ванредним околностима

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву у четвртак, 27. априла, одржан је округли сто на тему „Заштита начела уставности и људских права у ванредним околностима у пракси уставних судова Србије и Републике Српске и Европског суда за људска права“.

На округлом столу представљени су резултати истоименог научно-истраживачког пројекта који Правни  факултет Универзитета у Источном Сарајеву реализује у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Новом Саду, а који финансира Аутономна Покрајина Војводина.

Осам истраживача, по четири са сваког факултета, представили су резултате својих истраживања из области уставног и међународног јавног права. Они су анализирали одредбе устава Републике Српске и Републике Србије, важеће законодавство, одлуке уставних судова и пресуде Европског суда за људска права, који се односе на функционисање органа власти и заштиту људских права током ванредног стања.

Истраживање је значајно због тога што је правно уређење ванредног стања крајње неодговарајуће, што отежава функционисање органа власти и доводи до кршења људских права. Истраживачи су утврдили недостатке у уставним и законским текстовима и предложили низ рјешења, а анализирали су и уставносудску праксу.

 Како је истакао декан Правног факултета проф. др  Горан Марковић, током ванредног стања се показало да правни оквир његовог уређења није одговарајући, да има доста правних празнина и нејасноћа и да је било кршења људских права, али не од стране уставних судова Републике Српске и Републике Србије, који су својим одлукама утицали на то да се поштују и примјењују уставне норме о заштити људских права и начела уставности и законитости.

Резултати истраживања, која обухватају око 150 страна текста, биће штампани а затим и представљени академској заједници и институцијама, са надом да ће барем неки, од десетина приједлога, бити разматрани и усвојени. У раду округлог стола учествовали су представници више институција, који су дали активан допринос током расправе.

У име нашег факултета, чланови пројектног тима су проф. др Горан Марковић, доц. др Сања Крешталица, виши асистент Брано Хаџи Стевић и студент Симеон Петковић.