Na Pravnom fakultetu održan okrugli sto o zaštiti lјudskih prava u vanrednim okolnostima

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u četvrtak, 27. aprila, održan je okrugli sto na temu „Zaštita načela ustavnosti i lјudskih prava u vanrednim okolnostima u praksi ustavnih sudova Srbije i Republike Srpske i Evropskog suda za lјudska prava“.

Na okruglom stolu predstavlјeni su rezultati istoimenog naučno-istraživačkog projekta koji Pravni  fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu realizuje u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, a koji finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Osam istraživača, po četiri sa svakog fakulteta, predstavili su rezultate svojih istraživanja iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava. Oni su analizirali odredbe ustava Republike Srpske i Republike Srbije, važeće zakonodavstvo, odluke ustavnih sudova i presude Evropskog suda za lјudska prava, koji se odnose na funkcionisanje organa vlasti i zaštitu lјudskih prava tokom vanrednog stanja.

Istraživanje je značajno zbog toga što je pravno uređenje vanrednog stanja krajnje neodgovarajuće, što otežava funkcionisanje organa vlasti i dovodi do kršenja lјudskih prava. Istraživači su utvrdili nedostatke u ustavnim i zakonskim tekstovima i predložili niz rješenja, a analizirali su i ustavnosudsku praksu.

 Kako je istakao dekan Pravnog fakulteta prof. dr  Goran Marković, tokom vanrednog stanja se pokazalo da pravni okvir njegovog uređenja nije odgovarajući, da ima dosta pravnih praznina i nejasnoća i da je bilo kršenja lјudskih prava, ali ne od strane ustavnih sudova Republike Srpske i Republike Srbije, koji su svojim odlukama uticali na to da se poštuju i primjenjuju ustavne norme o zaštiti lјudskih prava i načela ustavnosti i zakonitosti.

Rezultati istraživanja, koja obuhvataju oko 150 strana teksta, biće štampani a zatim i predstavlјeni akademskoj zajednici i institucijama, sa nadom da će barem neki, od desetina prijedloga, biti razmatrani i usvojeni. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici više institucija, koji su dali aktivan doprinos tokom rasprave.

U ime našeg fakulteta, članovi projektnog tima su prof. dr Goran Marković, doc. dr Sanja Kreštalica, viši asistent Brano Hadži Stević i student Simeon Petković.