FPE učesnik Međunarodne sedmice 2024. na Politehničkom institutu u Portu

U periodu od 15.4.2024. do 19.4.2024. godine Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina je bio učesnik Međunarodne sedmice 2024. na Fakultetu za računovodstvo i biznis u Portu (ISCAP, P. Porto), u sklopu Erasmus+ ICM programa razmjene studenata i osoblja. Cilj ovog događaja je promocija internacionalizacije Politehničkog instituta u Portu, gdje studenti dobijaju značajnu korist od gostujućih predavača i predstavnika partnerskih institucija tokom cijele sedmice.
Ove godine Međunarodna sedmica je imala 25 učesnika iz 8 zemalja, a među njima su se našla i dva nastavnika sa Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina: prof. dr Srđan Damjanović i prof. dr Jelena Damjanović, koji su na Fakultetu za računovostvo i biznis boravili u svojstvu gostujućih predavača.

Prof. dr Srđan Damjanović održao je dva predavanja studentima master studija na smjeru Poslovna informatika, i to jedno predavanje na temu Information Behavior: Information Literacy, a drugo na temu Information Behavior: Digital Inclusion and Information Literacy.

Prof. dr Jelena Damjanović je studentima master studija prezentovala temu iz svoje uže naučne oblasti pod nazivom Digital Business law: E-commerce, a studentima prvog ciklusa studija je održala nastavu i obradila sljedeće teme: Law and documentation: European Union: Fundamental Rights Protection in the Justice System, Democracy and Construction, Work rights.

Naši nastavnici imali su priliku da se upoznaju sa portugalskom kulturom sa posebnim osvrtom na poslovnu kulturu u okviru radionice Portuguese Culture, Business and International Trade.

Takođe, radionica Internationalization, Cooperation and Project Brainstorming pružila je detaljan uvid u funkcionisanje Politehničkog instituta u Portu, kao i uvid u oblasti djelovanja ostalih učesnika Međunarodne sedmice u njihovim matičnim institucijama, što je otvorilo mnoga polja za potencijalne buduće saradnje.

Ova posjeta nastavak je uspješne saradnje Fakulteta poslovne ekonomije i Fakulteta za računovodstvo i biznis Politehničkog instituta u Portu u okviru Erasmus+ ICM programa. Do sada su predstavnici našeg fakulteta tri puta bili učesnici Međunarodne sedmice u Portugalu, dok je Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina ugostio šest nastavnika sa Fakulteta za računovodstvo i biznis iz Porta. Takođe, pet studenata master studija iz Porta učestvovalo je u razmjeni sa Fakultetom poslovne ekonomije, provodeći po jedan semestar na smjeru Digitalna ekonomija.

Nadamo se da će se nastaviti uspješna saradnja između ove dvije institucije, te da će naši studenti i nastavno osoblje aktivno učestvovati u međunarodnim razmjenama ovoga tipa s ciljem širenja internacionalne mreže.