Održan Međunarodni okrugli sto „Rusija, Ukrajina i balkanske paralele“

Međunarodni naučnoekspertski okrugli sto „Rusija, Ukrajina i balkanske paralele“ u organizaciji Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centra za javnu i informacionu saradnju „Evropa“ iz Ruske Federacije i Predstavništva Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj, održan je 13. maja u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U radu Okruglog stola učestvovali su eminentni naučni radnici iz Ruske Federacije, Bjelorusije, Srbije i Republike Srpske.

Pozdravlјajući prisutne na otvaranju Okruglog stola, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Milan Kulić istakao je obim i značaj naučne saradnje koju Univerzitet ostvaruje sa visokobrazovnim i naučnim institucijama iz Ruske Federacije.

U svom pozdravnom govoru ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Nј. E. Igor Kalabuhov je izrazio nadu da će ovaj skup doprinijeti bolјem razumijevanju trenutne situacije ne samo kod običnih lјudi, nego i kod mladih koji moraju pronaći moralni i istorijski kompas u turbulentnom i komplikovanom svijetu. Govoreći o navodnom „malignom ruskom uticaju“, ambasador Kalabuhov je podsjetio da je to stari narativ Zapada još od vremena Sovjetskog Saveza, kada su svi pokušaji destabilizacije svijeta, nametanja pravila i kršenja međunarodnog prava, objašnjavani sovjetskom prijetnjom.

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i rukovodilac Predstavništva Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj, prof. dr Draga Mastilović, istakao je da na prostoru BiH i Balkana ne postoji nikakav „ruski maligni uticaj“, te da je uloga Rusije na ovim prostorima vezana isklјučivo za podršku nauci, kulturi, učenju ruskog jezika i razmjeni studenata. Prema njegovim riječima „Srbi su posebno zainteresovani da se dublјe naučno istraži šta se dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka i iz kojih centara, prvenstveno evropskih, je upravlјano jugoslovenskom krizom. Treba utvrditi i na koji način se dešavala rehabilitacija nacizma i fašizma, posebno ustaštva na prostoru Hrvatske, na koju Evropa, na žalost, nije tada reagovala, kao što ne reaguje ni danas.“

Rukovodilac Centra za javnu i informativnu saradnju „Evropa“ prof. dr Edvard Popov rekao je da Ruse i Srbe iz Republike Srpske ne ujedinjuje samo njihova pravoslavna vjera, nego i tužne stranice istorije. On je dodao da lјudi u Rusiji saosjećaju sa komplikacijama sa kojima se Srbi u Srpskoj suočavaju više od jedne i po decenije.

Na otvaranju Okruglog stola prisutne su takođe pozdravili i Vladimir Pozdorovkin prvi zamjenik izvršnog direktora Fonda za podršku i pravnu zaštitu sunarodnika koji žive u inostranstvu, iz Ruske Federacije, kao i prof. dr Marko Gutalј, prerektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na Okruglom stolu razmatrane su teme vezane za uporednu analizu istorijskih i društveno-političkih procesa na postsovjetskom i postjugoslovenskom prostoru od devedesetih godina 20. vijeka do danas, posebno u svjetlu ukrajinske krize i aktuelnih međunarodnih odnosa.