Prorektor Krunić prisustvovala sastanku Zajedničkog komiteta između BiH i Evropske unije za EU program za istraživanje i inovacije Horizont Evropa

Prorektor za nauku istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Jelena Krunić prisustvovala jE u utorak, 14. maja, sastanku Zajedničkog komiteta između Bosne i Hercegovine i Evropske unije za EU program za istraživanje i inovacije Horizont Evropa održanog u Sarajevu u organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Evropske komisije iz Brisela upoznali su prisutne o mogućnostima učestvovanja u programu, objavlјenim pozivima, najbolјim praksama iz zemalјa EU i zemalјa regiona. Predstavili su dosadašnje rezultate institucija i organizacija iz BiH.

Naučno-istraživačke organizacije, privredni subjekti i predstavnici civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, kao pridružene zemlјe programu Horizont Evropa, imaju jednake mogućnosti kao i subjekti iz zemalјa članica EU da učestvuju u konkursima u svim dijelovima programa. Bosna i Hercegovina svojim učestvovanjem u ovom programu ostvarila je punu integraciju u evropski naučno-istraživački prostor.

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova informisali su prisutne o mjerama podrške za nauku i istraživanje za pobolјšanje učešća u Horizontu Evropa. Govorili su i o razvoju Strategije pametne specijalizacije i informacija o Programu ekonomskih reformi za Bosnu i Hercegovinu za 2024. – 2026. u dijelu koji se odnosi na istraživanje i politike jačanja i pobolјšanja veza između nauke i poslovnog sektora.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici resornih entitetskih i kantonalnih ministarstava nadležnih za nauku i privredu i predstavnici univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Horizont Evropa je klјučni i najveći program finansiranja Evropske unije za istraživanje i inovacije sa sedmogodišnjim budžetom (2021 – 2027.) od 95,5 milijardi evra. Bosna i Hercegovina se 2009. godine prvi put pridružila Okvirnom programu Evropske unije za istraživanje (FP 7), koji je preteča programa Horizont 2020 i programa Horizont Evropa. Od tada, u kontinuitetu ima status pridružene zemlјe u aktuelnim EU programima namijenjenim za istraživanje.