Obilježena krsna slava i promovisani diplomci Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči

Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči 12. maja svečano je obilježio krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja po kome nosi ime.

Svetu liturgiju u hramu Svetog Save u Foči služio je Visokopreosvećeni mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, uz molitveno učešće mnogobrojnog naroda, sveštenstva, monaštva i studenata.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da je Bogoslovski fakultet nadomjestio sve nedostatke koje je Crkva vijekovima imala na ovim prostorima.

„Znamo koje su to bile duhovne praznine, ali i obrazovne. Sve te praznine trebalo je popuniti i nadopuniti, ali još smo na početku i potrebno je mnogo raditi da bismo mogli nadoknaditi sve što smo izgubili kroz decenije i vijekove unazad“,  rekao je vladika Hrizostom.

Diplomiranim teolozima, koji će krenuti u svoje eparhije i staviti se na raspolaganje episkopima, vladika Hrizostom poželio je da budu vjerodostojni svjedoci svoje škole i da je nikada ne zaborave.

Nakon liturgije, u Gradskom pozorištu u Foči upriličena je svečana akademija na kojoj su uručene diplome diplomiranim teolozima i masterima teologije, kao i nagrade najboljim studentima.

Najbolji student Fakulteta je Nikola Cerovina iz Pala, student četvrte godine sa prosjekom 9,96.

Zlatna plaketa i orden Bogoslovskog fakulteta svečano je uručena prof. dr Predragu Dragutinoviću sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu za nesebičnu dugogodišnju pomoć bratskom fakultetu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić čestitao je profesorima i studentima krsnu slavu, napominjući da Bogoslovski fakultet daje ogromnu težinu i duhovnost Univerzitetu.

Dekan Bogoslovskog fakulteta prof. dr Vladislav Topalović istakao je da je u godini između dvije krsne slave Fakultet dobio akreditaciju za treći ciklus studija i u oktobru je upisao prve doktorande.

„Osnivanje ovog studijskog programa za nas je od suštinske važnosti, garantuje budućnost Fakulteta i blagovremeni podmladak nastavnog osoblja. Imati doktorske studije nije stvar akademskog prestiža, već vitalna stvar od koje zavisi kvalitet nastave i istraživanja na jednoj visokoškolskoj ustanovi“, rekao je dekan Topalović.

Prema riječima dekana, Fakultet je ostvario velika postignuća na polju naučnoistraživačkog rada u čemu je veliki doprinos imao i mitropolit Hrizostom koji je inicirao održavanje više naučnih sipmozijuma.

Bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” nasljednik je Sarajevske bogoslovije, a ove godine obilježava 30 godina postojanja.