14. Интернационални фестивал хармонике АКОРДЕОН АРТ плус од 28. до 31. маја

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“ организују 14. Интернационални фестивал хармонике АКОРДЕОН АРТ плус, који се одржава од 28. до 31. маја 2024. године.

Фестивал АКОРДЕОН АРТ плус је један од водећих фестивала класичне музике у региону, који посљедњих тринаест година у граду Источно Сарајево окупља најеминентније умјетнике, акордеонисте, пијанисте, извођаче и госте из цијелог свијета. Захваљујући угледу који уживамо у свјетским умјетничким круговима, 2008. године имали смо част да будемо организатори 58. Свјетског трофеја хармонике, који је од стране Свјетске асоцијације акордеониста оцијењен као најбоље организован у историји овог такмичења. Такође, од 23. до 28. септембра 2025. године бићемо домаћини 78. Свјетског купа хармонике, који ће се у организацији Музичке академије и Свјетске асоцијације акордеониста одржати у граду Источно Сарајево.

Овогодишње фестивалско такмичење ће се одржати у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта:

  • 28.05. – Церемонија отварања – Наступ Камерног хора смјера за Црквену музику и појање под руководством диригента Рада Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића – ЈУ Народно позориште Источно Сарајево;
  • 29.05. – Оливер Керн, клавир (Њемачка) – ЈУ Народно позориште Источно Сарајево;
  • 30.05. – Ђорђо Делароле, хармоника (Италија) – ЈУ Народно позориште Источно Сарајево;
  • 31.05. – Концерт лауреата такмичења – сала Музичке академије Источно Сарајево;

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање. Мајсторски курс из хармонике одржаће професор Гжегож Стопа (Аустрија), мајсторски курс из клавира професор Оливер Керн (Њемачка), а стручно предавање на тему Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен, професор Ђорђо Делароле (Италија).

Чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из десет земаља (Њемачка, Аустрија, Италија, Пољска, Чешка Република, Словачка, Црна Гора, Хрватска, Србија и Црна Гора).

Конференција за медије поводом отварања Фестивала биће уприличена у понедјељак 27.5.2024. године у 12 часова у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву. Конференцији ће присуствовати декан проф. мр Маја Жужа, продекан за умјетност и научно-истраживачки рад доц. ма Марко Стојановић, руководилац Смјера за хармонику Музичке академије УИС и члан Музичког комитета Свјетске конфедерације акордеониста проф. мр Данијела Газдић и гост Фестивала професор Гжегож Стопа (Аустрија).