Свечано отворен 14. Интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт плус”

У Народном позоришту у Источном Сарајеву 28. маја свечано је отворен 14. Интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт плус” који је окупио око 400 учесника из Кине, Аустрије, Литваније, Словачке, Чешке, Њемачке, Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Декан Музичке академије проф. мр Маја Жужа истакла је да се у оквиру “Акордеон арт плуса” одржава и шесто међународно такмичење пијаниста и изразила посебно задовољство што се умјетнички сегмент фестивала ове године први пут одвија у Народном позоришту Источно Сарајево, што је велики помак и зазапсолене у области културе, али и за град.

“Ове године имамо око 400 директних учесника фестивала са такмичарима и гостима, односно члановима стручног жирија. Очекивања су заиста велика, да растемо из године у годину и развијамо ово на чему радимо већ 14 година”, навела је декан Жужа.

Предсједник Свјетске конфедерације акордеониста Мирко Патарини рекао је да је веома срећан што се фестивал из године у годину развија, те како расте ниво квалитета када је ријеч о извођачима, такмичарима и члановима жирија.

Подсјетио је да је конфедерација основана 1935. године и тренутно је највећа конфедерација хармоникаша на свијету, имају чланове из цијелог свијета, а један од њих је Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Патарини је додао да је Свјетска конфедерације акордеониста на посљедњем засједању одлучила да Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву 2025. године буде домаћин Свјетског купа хармонике.

“Сви смо јако срећни што ће се све то одржати у новим просторијама и на новој локацији Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије”, поручио је Патарини.

Чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из 10 земаља – Њемачке, Аустрије, Италије, Пољске, Чешке, Словачке, Црне Горе, Хрватске, Србије и Црне Горе.

На церемонији отварања фестивала одржан је концерт Камерног хора смјера за Црквену музику и појање под руководством диригента Радета Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића.

Овогодишње фестивалско такмичење биће одржано у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта.

Према програму фестивала, 29. маја ће наступити Оливер Керн, клавир, из Њемачке, а 30. маја Ђорђо Делароле, хармоника, из Италије. У петак, 31. маја предвиђен је концерт лауреата такмичења.

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање.

Мајсторски курс из хармонике одржаће Гжегож Стопа из Аустрије, а из клавира Оливер Керн из Њемачке, док ће стручно предавање о теми “Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен” Ђорђо Делароле из Италије.

Фестивал, који траје до петка, 31. маја, организују Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике “Нови звук”.