Делегација Педагошког факултета из Пекинга у посјети Универзитету у Источном Сарајеву

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић са сарадницима угостио је данас делегацију Педагошког факултета из Пекинга (Faculty of Education, Beijing Normal University).

На састанку се разговарало o могућностима  размјене академског особља и студената, заједничкој  организацији научних догађаја, љетних школа, као и учешћу у пројектима од обостраног интереса, те планираним међусобним посјетама.

Ректор Кулић информисао је кинеску делегацију о успјешној сарадњи коју наш универзитет има са универзитетима из Народне Републике Кине, истичући значај Филозофског факултета и Катедре за синологију за промоцију кинеског језика и културе на овим просторима.

Такође, ректор Кулић је истакао дугогодишње искрено пријатељство народа Републике Српске и Народне Републике Кине, као и значај сарадње двије земље у различитим областима.

Делегација Педагошког факултета из Пекинга 3. јуна посјетила је Педагошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву са сједиштем у Бијељини гдје су декани потписали Споразум о сарадњи између ова два факултета.

Декан Педагошког факултета проф. др Далибор Стевић истакао је да очекује сарадњу на више поља дефинисаних споразумом, те да је спона за сарадњу декан Факултета за образовање учитеља и васпитача Универзитета у Београду проф. др  Данимир Мандић.

Декан Мандић изразио је понос што постоји сарадња са једним од најјачих универзитета у свијету у области вјештачке интелигенције, напомињући да постоји жеља да Центар за роботику који је  основан у Београду, буде основан и у Источном Сарајеву како би се размјењивала искуства у новим технологијама и осмислили најбољи модели и језички принципи да вјештачка интелигенција ради у корист човјека.

Декан факултета у Пекингу проф. ZHU Xudong истакао је да желе да изграде стабилну и велику академску мрежу која ће отворити додатне прилике за академску сарадњу.