Delegacija Pedagoškog fakulteta iz Pekinga u posjeti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić sa saradnicima ugostio je danas delegaciju Pedagoškog fakulteta iz Pekinga (Faculty of Education, Beijing Normal University).

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima razmjene akademskog osoblja i studenata, zajedničkoj organizaciji naučnih događaja, ljetnih škola, kao i učešću u projektima od obostranog interesa, te planiranim međusobnim posjetama.

Rektor Kulić informisao je kinesku delegaciju o uspješnoj saradnji koju naš univerzitet ima sa univerzitetima iz Narodne Republike Kine, ističući značaj Filozofskog fakulteta i Katedre za sinologiju za promociju kineskog jezika i kulture na ovim prostorima.

Takođe, rektor Kulić je istakao dugogodišnje iskreno prijateljstvo naroda Republike Srpske i Narodne Republike Kine, kao i značaj saradnje dvije zemlje u različitim oblastima.

Delegacija Pedagoškog fakulteta iz Pekinga 3. juna posjetila je Pedagoški fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa sjedištem u Bijeljini gdje su dekani potpisali Sporazum o saradnji između ova dva fakulteta.

Dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević istakao je da očekuje saradnju na više polja definisanih sporazumom, te da je spona za saradnju dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu prof. dr Danimir Mandić.

Dekan Mandić izrazio je ponos što postoji saradnja sa jednim od najjačih univerziteta u svijetu u oblasti vještačke inteligencije, napominjući da postoji želja da Centar za robotiku koji je osnovan u Beogradu, bude osnovan i u Istočnom Sarajevu kako bi se razmjenjivala iskustva u novim tehnologijama i osmislili najbolji modeli i jezički principi da vještačka inteligencija radi u korist čovjeka.

Dekan fakulteta u Pekingu prof. ZHU Xudong istakao je da žele da izgrade stabilnu i veliku akademsku mrežu koja će otvoriti dodatne prilike za akademsku saradnju.