Универзитету у Источном Сарајеву додијељена Еразмус повеља у високом образовању

Универзитету у Источном Сарајеву додијељена је Еразмус повеља у високом образовању (ERASMUS CHARTER FOR HIGHER EDUCATION-ECHE) за период 2021-2027. година.

У јануару 2024. године, Универзитет у Источном Сарајеву је поднио пријаву која је позитивно оцјењења од стране Европске комисије и на тај начин је Универзитету дод‌ијељен овај престижни сертификат.

Еразмус повеља у високом образовању служи високошколским установама као општи квалитативни оквир за активности европске и међународне сарадње које те установе могу спроводити у склопу програма Еразмус+. Дод‌јелом наведене повеље препозната је посвећеност Универзитета у Источном Сарајеву ка унапређењу квалитета рада и наставног процеса, као и интернационализацији и унапређењу међународне сарадње, посебно у области размјене студената и особља и учешћа у међународним пројектима. Овом Повељом омогућено је и учешће и спровођење Еразмус+ пројеката у периоду 2021-2027. године. Наиме, ECHE је основни услов за све високошколске установе које се налазе у земљи учесници програма и које желе учествовати у мобилности у сврху учења појединаца и/или сарадњи ради остваривања иновација и добре праксе у оквиру програма Еразмус+.

Начела Еразмус повеље у високом образовању прилагођена су новим нагласцима програма Еразмус+ за раздобље 2021-2027, као што су дигитализација, укључивање и одрживост. У том погледу неке од најважнијих новости Повеље су одлучност да се допре до недовољно заступљених група у мобилности путем стратегија укључивања, примјена зелене праксе у организацији активности програма Еразмус+, спровођење дигитализације путем иницијативе за европску студентску картицу и мобилне апликације Еразмус+, као и одлучност да се повећа грађански ангажман мобилних студената.