Studenti medicine sa tri kontinenta proširuju znanja na kongresu u Foči

Stručni i naučni radovi, predavanja i radionice iz medicinskih oblasti sadržani su u programu 3. studentskog kongresa biomedicinskih nauka Republike Srpske koji se održava na Medicinskom fakultetu Foča. Kongres prati i Škola kliničkih vještina.

Eminentni medicinski stručnjaci i profesori upućuju buduće doktore medicine u savremene tokove i naučno-istraživački rad.

Više od sto studenata medicinskih fakulteta iz zemlјe ali i raznih dijelova svijeta četiri dana u Foči prisustvuje predavanjima i predstavlјa radove iz oblasti neurologije, urgentne medicine, anesteziologije i reanimacije, hirurgije, radiologije i stomatologije.

Milica Bulatović studentkinja 6. godine Medicinskog fakulteta Kosovska Mitrovica nastoji da ukaže na važnost legalizacije kanabisa u medicinske svrhe, što je tema njenog rada.

„Većina naših studenata je za legalizaciju jer smatraju da kanabis otklanja različite vrste bolova i pomaže u liječenju različitih vrsta bolesti. Stručnjaci su istog mišlјenja. Radili smo na ovome duže od šest mjeseci i više od pola univerziteta je učestvovalo u istraživanju i anketama“, rekla je Bulatovićeva.  

Na značaj kongresa ukazuje Nenad Lalović, predsjednik Naučnog odbora Trećeg studentskog kongresa biomedicinskih nauka Republike Srpske.

„Ovo je vrlo značajno za studente i Medicinski fakultet Foča. Prilika je za razmjenu iskustava u učenju, istraživačkom radu i nastavi jer su prisutni studenti iz različitih zemalјa svijeta. Tu su i dva studenta Univerziteta Akita iz Japana. Kroz osam radionica studenti će da ovladaju novim kliničkim vještinama“, smatra Lalović.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, Želјko Budimir smatra da je kongres dokaz da studenti mogu da organizuju naučni skup koji doprinosi medicini.

„Posebno je značajno što ministarstvo podržava ovakve projekte, koji imaju naučnu dimenziju. Takođe, važna su iskustva u razmjeni studenata kako bi se sagledao kvalitet obrazovanja u regionu i svijetu. Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Medicinski fakultet Foča su najbolјi primjer međunarodne saradnje što dokazuje prisustvo stranih studenata koji ovdje pohađaju nastavu i prisustvuju ovakvim skupovima“, poručio je Budimir.

Škola kliničkih vještina je projekat koji je počeo 2018. godine.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa Nemanja Mitrović kaže da se, pored kliničkih vještina, pokušavaju pisati i predstaviti naučni radovi.

„Iako je period odmora i raspusta, uspjeli smo okupiti preko sto sudenata iz zemlјe i regiona. To je jedan od pokazatelјa da su ova škola i kongres uspješni“, rekao je Mitrović.

Među učesnicima kongresa su i studenti koji dolaze iz zapadnoveropskih zemalјa, Azije i Afrike.

Izvor Radio Foča