Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Svečana akademija povodom obilјežavanja 32 godine postojanja i uspješnog rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu održana je 13. septembra u prisustvu brojnih gostiju iz javnog i političkog života u Republici Srpskoj, te predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić poručio je da Dan Univerziteta predstavlјa priliku da se prisjetimo onih koji su Univerzitet stvarali, kao i onih koji danas svojim radom doprinose njegovom razvoju.

Takođe, rektor Kulić je istakao da je svečanost prilika i da se prezentuju impozantni rezultati koje je Univerzitet postigao u prethodnih godinu dana, naročito u oblasti međunarodne afirmacije, imajući u vidu izuzetne rezultate ostvarene na globalnim rang-listama univerziteta.

„Zauzeli smo prvu poziciju od svih univerziteta iz BiH na ‘SCImago’ rangu, a na ‘Vebometriks’ listi smo napredovali za oko 205 mjesta i nalazimo se na 2.800 mjestu od 31.000 institucija koje se rangiraju. Pažnju smo posebno posvetili međunarodnoj saradnji, što nas pozicinira na globalnim rang-listama. Naši nastavnici, saradnici i studenti su boravili na bezbroj razmjena, a dolazili su studenti i nama“, rekao je rektor Kulić, podsjećajući da je ove godine Univerzitetu odobreno oko 50 nacionalnih i međunarodnih projekata, a da je organizvano oko 25 naučnih i stručnih skupova.

Ističući da su studenti najveći ponos Univerziteta, rektor Kulić je rekao da je ove godine ostvaren dobar uspjeh u upisnoj politici, uprkos globalnom problemu manjka studenata na fakultetima, te da je nakon prvog i drugog roka upisano za 15 odsto više studenata, a neki od fakulteteta će organizovati i treći upisni rok.

Pojasnivši da je zbog smanjenog interesovanja domaćih studenata, opredjelјenje Univerziteta upis stranih studenata koji nastavu slušaju na engleskom ili nekom drugom jeziku, rektor je istakao da je Medicinski fakultet u Foči postao regionalni lider sa 450 stranih studenata.

„Posebno se radujemo novoj zgradi Rektorata i Muzičke akademije koje su u fazi opremanja prostorija, te izgradnji zgrade Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta“, rekao je rektor.

Na svečanosti u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu dodijelјena su priznanja pojedincima koji su u proteklom periodu pomagali razvoj Univerziteta, kao i najbolјim studentima i istraživačima.

Najviše priznanje – Orden Univerziteta za izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručeno je ministru za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Želјku Budimiru.

Ministar Budimir izrazio je zahvalnost i zadovolјstvo činjenicom da se Univerzitet razvija, a da mu Ministarstvo asistira i pomaže u tome, napominjući da je u završnoj fazi nekoliko infrastrukturnih projekata.

Osim ministru Budimiru, najviše priznanje – Orden Univerziteta, dodijelјeno je i novinaru „Ruske gazete“ Aleksandru Borisovu.

Svečanoj akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić koji je naglasio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu jeste najznačajniji stub grada Istočnog Sarajeva, te da je rastao i razvijao se zajedno sa gradom, ali i Republikom Srpskom i narodom.

„Doprinos Univerziteta u Istočnom Sarajevu i fakulteta u njegovom sastavu u razvoju Republike Srpske će se tek cijeniti i u budućnosti, možda mi ne budemo svjedoci, ali sasvim sam siguran u to. Danas je to jako vidlјivo i evidentno, brojni kadrovi koji su proizašli sa ovih fakulteta učestvuju u društvenom, privrednom, socijalnom obliku života u Srpskoj i utiču na njenu budućnost“, rekao je Ćosić.

Gost na svečanosti, profesor na Univerzitetu u Novom Sadu Zoran Milošević rekao je da se angažovanošću ministra Budimira i svih drugih u Vladi Srpske intenzivno radi na uspostavlјanju naučno-tehnoloških parkova, odnosno snažnije povezanosti nauke i privrede.

“Cijenim da ćemo zajedno biti bolјi u procentu visokoškolaca, ali i povezanosti nauke i privrede i omogućiti intenzivniji razvoj društva, a time i opstanak Srba, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu”, naveo je profesor Milošević.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, pod nazivom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske, osnovan je 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.