Литургијом пет епископа почела прослава Василија Острошког

Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Саве у Фочи, коју предводи владика далматински Фотије, уз саслужење пет епископа и бројног свештенства, јутрос је почела прослава празника Светог Василија Острошког током које ће бити освештана нова зграда Богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Литургију служе и његово преосвештенство епископ топлички Арсеније, који је викар Његове светости патријарха српског Иринеја, епископ аустралијско-новозеландски Иринеј, епископ славонски Јован и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске.

Свечана академија и подјела диплома магистрима, мастерима и дипломираним теолозима биће организована у сали Градског позоришта у Фочи са почетком у 11.00 часова, док је свечано освештање и отварање нове зграде Православног богословског факултета заказано за 13.30 часова.

Свечаној академији, подјели диплома и освештању нове зграде Православног богословског факултета присустоваће и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, најављено је из ресорног министарства.

Православни богословски факултет Светог Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву данас прославља свог заштитника.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи у Поповом Пољу. Замонашио се у требињском манастиру Успенија Пресвете Богородице и као монах убрзо се прочуо због свог подвижничког живота, а касније је изабран и посвећен за епископа захумског и скендеријског.

Као архијереј живио је у манастиру Тврдошу одакле је утврђивао у православљу вјернике. Када су Турци разорили Тврдош, светитељ се преселио у манастир Острог, гдје је наставио свој опасни подвижнички живот.

Извор: Новинска агенција СРНА