Iskustva studenata na razmjeni u okviru Erazmus + programa

Pet mjeseci provedenih u Mariboru ostaće utkano u naša sjećanja, prvenstveno, kao jedana velika  i  zanimlјiva  životna avantura. Program razmjene Erazmus +  nas je unaprijedio  na mnogim polјima.

Počećemo  od obrazovanja. Predavanja smo slušale sa slovenačkim studentima i tako se upoznali sa njihovim  sistemom rada. Na fakultetu smo uvijek nailazili na gostoprimstvo, kako kod studenata, tako i kod zaposlenih. Jezičke barijere koje su  prvih mjesec dana izgledale ogromne su postepeno savladavane. Profesori su nam  izašli u susret, te ponudili konsultacije na kojima bi nam dodatno razjasnili sve što nismo uspjele razumjeti. Međutim, kako je vrijeme proticalo, usvajale smo nove riječi, tako da za tim nije bilo potrebe. Ispite smo  spremale  iz njihove literature, bez većih poteškoća. Takođe je i Univerzitet u Mariboru  organizovao kurs slovenačkog  jezika, kako za Erazmus  studente, tako i za one koji  su došli redovno da studiraju u ovome prelijepom gradu. Formirane su grupe koje su činili studenti sa istih ili sličnih govornih područja, radi lakšeg savlađivanja gradiva.

Oni koji vole da se bave sportom mogli su ići na klizanje, planinarenje, ples i mnoge druge aktivnosti koje su bile isklјučivo namijenjene za Erazmuse. Za sve koji su želјeli da pod svojim stopalima osjete ulice do tada nepoznatih gradova u ponudi su bila  mnogobrojna  putovanja.

Veoma bitna komponenta ovog programa je ta da ti omogućava  da upoznaješ  kulture i lјude iz različitih dijelova svijeta. Organizovani su razni događaji  sa tim cilјem. Kao jedan od lјepših, takve vrste, istakle bismo internacionalnu  večeru. Postavlјeni su  štandovi na kojima su bila izložena nacionalna jela i pića svih zemalјa koje su imale predstavnike u ovome divnom gradu na Dravi. Sala je vrvila od  velikog  broja entuziastičnih, prijatelјski nastojenih,  mladih lјudi želјnih da otkriju sve što je do tada za njih bilo strano i nepoznato.

Ovaj, kao i  sve ostale događaje je organizovala  studentska organizacija ESN Maribor. Vrijedan pomena je njihov Buddy projekat. Naime, svakome Erazmus studentu se dodijeli jedan ili više slovenačkih studenata (volontera), još prije dolaska u Sloveniju. Oni su nam pomagali na raznim polјima, od klјučnih stvari kao što je pronalaženje smještaja, do nekih krajnje bezazlenih pitanja.  Sve studente su uklјučili u nekoliko grupa na društvenim mrežama, te smo tako svi bili u svakodnevnom  kontaktu. U zraku je uvijek lebdio osjećaj topline,  zajedništva  i  podške, pa je možda to i razlog zašto veliki broj studenata dolazi upravo u ovo  mjesto, brzo ga zavoli i nikada se u njemu ne osjeća strancem.

Bilo je prelijepo živjeti u gradu koji odiše  mladošću. U gradu u kojem su se poput plastelina sve nacije i narodnosti izmiješale, gdje smo svi bili naizgled razližiti, a u suštini isti. Svi smo imali samo jedan  cilј, a to je da tih pet mjeseci učinimo nezaboravnim u svojim životima.  Ne sumnjamo da je to svako na svoj način i ostvario.

Predlažemo svima da izađu iz svoje komforne zone i punim plućima udahnu svu lјepotu  živlјenja koju pruža Erazmus +.

Kristina Ilić,

Vladana Pandurević,

Milana Bijelјanin