Sjedište Rektorske konferencije BiH premješteno na UIS, novi predsjednik prof. dr Stevo Pašalić

U rektoratu Sveučilišta u Mostaru 6. decembra 2018. godine održana je sjednica Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine.

Usvojen je izvještaj o finansijskom poslovanju Rektorske konferencije. Razmatrana su aktuelna pitanja iz nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Razmatrani su i prijedlog finansijskog okvira za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa, nacrt odluke o kriterijima za akreditaciju studijskih programa tri ciklusa studija te prijedlog odluke o normama kojima se određuju minimalni standardi u području visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Odlučeno je da sjedište Rektorske konferencije BiH od 1. januara do 31. decambra 2019. godine bude na Univevrzitetu u Istočnom Sarajevu (UIS), a dužnost predsjednika obavljaće rektor UIS-a, prof. dr Stevo Pašalić.

Takođe, na sjednici je donesena i Odluka o imenovanju generalnog sekretara UIS-a, Ravijojle Đuričić, na dužnost generalnog sekretara Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine.

Rektorska konferencija je donijela odluku o organizovanju konferencije te će uputiti zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za sastanak o stanju u visokom obrazovanju i nauci u BiH.

Rektorskom konferencijom je predsjedavao rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr sc. Zoran Tomić.