Potpisan Sporazum o stipendiranju nacionalne grupe predmeta na Filozofskom fakultetu

U prostorijama Filozofskog fakulteta Pale 23. oktobra potpisan je Sporazum o stipendiranju studenata studijskih programa Srpski jezik i književnost i Istorija i arheologija. Sporazum su potpisali dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Draga Mastilović i načelnik opštine Pale g. Boško Jugović. Sporazum je potpisan na osnovu zajedničkih razvojnih cilјeva i interesa u sferi akademskog obrazovanja koji se odnose na očuvanje nacionalnih studijskih programa, te pozitivnih iskustava iz dosadašnje saradnje.

Na osnovu potpisanog sporazuma, opština Pale će mjesečno stipendirati po tri prvorangirana studenta upisana na prvu godinu studija sa studijskih programa značajnih za očuvanje identiteta Republike Srpske, i to: Studijski program za srpski jezik i književnost i Studijski program za istoriju i arheologiju.

Dekan prof. dr Draga Mastilović zahvalio je načelniku na razumijevanju i saradnji, te izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu potpisati slični sporazumi i sa drugim opštinama. On je najavio i nove aktivnosti na promociji Fakulteta i upisne politike, kao i infrastrukturne projekte u saradnji sa lokalnom zajednicom, a koji se odnose na jačanje veza sa Ruskom Federacijom, podizanje spomen-biste grofu Savi Vladislaviću na Palama, zatim spomen-biste mitropolitu Petru Zimonjiću i osnivanju arhiva grada Istočno Sarajevo na Palama.

Načelnik opštine Pale g. Boško Jugović, izrazio je zahvalnost Fakultetu na inicijativi za potpisivanje ovog Sporazuma i nadu da će stipendiranje studenata u narednom periodu popraviti sveukupni broj studenata, posebno na studijskim programima značajnim za očuvanje identiteta Republike Srpske. Isto tako, načelnik je istakao važnost saradnje sa Filozofskim fakultetom i u drugim projektima kojima se ostvaruje međunarodna prepoznatlјivost opštine Pale, što doprinosi njenom ukupnom razvoju i imidžu.