Promovisani doktori nauka i proslavljena krsna slava Univerziteta

Univerzitet u Istočnom Sarajevu obilježio je danas krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija i promovisao osam doktora nauka.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da se promovisani doktorandi pridružuju grupi od 555 ranije promovisanih doktora nauka, te da se zvanično uključuju u naučnoistraživački rad, ne samo u Republici Srpskoj, nego šire i izlaze na teren na takmičenje sa domaćim, ali i kolegama iz inostranstva i učestvuju zajedno u objavljivanju naučnih radova i time daju kvalitet ovom univerzitetu.

Danas su promovisna dva doktora nauka iz oblasti biomedicinskih nauka sa Medicinskog fakulteta, dva iz oblasti nauka fizičkog vaspitanja sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, kandidat sa Filozofskog fakulteta – kineski jezik, sa Saobraćajnog fakulteta, jedan ekonomskih nauka i jedan iz metodologije nastave.

U ime danas promovisanih doktora nauka, na svečanosti je govorila prvi doktor nauka iz oblasti kineskog jezika u Republici Srpskoj i BiH Jelena Vujičić koja je rekla da je naučno stasavanje provela na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, od osnovnih preko master do doktorskih studija, ističući da je to najljepši period njenog života.

Prema njenim riječima, doktorat je predstavljao zahtjevan naučnoistraživački zadatak, naročito jer do sada niko nije radio sličan rad u našoj zemlji, što joj je predstavljalo dodatni izazov.

Promovisanim doktorima nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu čestitali su i ambasador Ruske Federacije u BiH NJ.E. Igor Kalabuhov i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, te zaželjeli uspjeh u budućem naučnoistraživačkom radu i da budu dostojni ambasadori Univerziteta.

Povodom proslave krsne slave Svetog Ćirila i Metodija služena je liturgija i obavljen obred lomljenja slavskog kolača u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a prisustvovali su rektor Kulić, dekani fakulteta i veliki broj vjernika.