Sastanak projektnog tima HAWKING projekta

U Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održava se dvodnevni sastanak projektnog tima HAWKING projekta.

HAWKING predstavlјa pionirski poduhvat sa cilјem digitalne transformacije u visokom obrazovanju za studente sa invaliditetom na Zapadnom Balkanu.

Predvođen Univerzitetom Crne Gore, ovaj trogodišnji Erasmus+ KA2 CBHE Strand2 projekat (2023-2026) ima za cilј da se bavi izuzetno vidlјivim nejednakostima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, posebno u smislu obrazovnih i radnih mogućnosti u regionu.

Osnovni fokus HAWKING projekta je promocija digitalne transformacije u visokom obrazovanju kroz prizmu socijalne pravde, naglašavajući jednakost, pravičnost i pristupačnost za studente sa invaliditetom.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr  Jelena Krunić rekla je da na našem univerzitetu aktivno studira oko 20 studenata sa invaliditetom, a strateško opredjelјenje je da se i dalјe obezbijedi jednak pristup visokom obrazovanju svim dijelovima društva.

Profesorica Krunić je istakla da na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu postoji vrlo aktivan Centar za pomoć studentima sa invaliditetom i da su fakulteti i akademije prilagođeni za studente sa određenim poteškoćama.

„Cilј ovog projekta je da promijenimo tu priču i da omogućimo lakšu tranziciju srednjoškolaca ka visokom obrazovanju. Kroz ovaj projekat i različite aktivnosti koje podrazumijevaju edukacije kako nastavnog i nenastavnog osoblјa na univerzitetu, sarađujemo sa školama, vršimo obuke, imamo kontakte sa osobama sa invaliditetom i njihovim roditelјima, kako bismo povećali upis tih studenata na visokoškolske ustanove, uklјučujući i Univerzitet u Istočnom Sarajevu“, dodala je prorektor Krunić.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vladan Bartula, rekao je da od 2018. godine u okviru fakulteta radi Centar za studente sa invaliditetom.

„To je naš fakultetski centar, ali ujedno i centar našeg Univerziteta. Mi pružamo podršku našim studentima, ali smo otvoreni i za sve druge studente našeg Univerziteta, kao i za strane studente koji dolaze sa partnerskih univerziteta sa kojima imamo ostvarenu međunarodnu saradnju“, naveo je dekan Bartula.

On je dodao da Filozofski fakultet u okviru svojih naučnoistraživačkih i nastavnih djelatnosti želi da ohrabri potencijalne buduće studente koji žele da sagledaju rad ovog centra, da im omogući pristup bazama i opremi, ali i da ohrabri osobe sa invaliditetom da dođu i da upišu bilo koji studijski program.

Profesor Filozofskog fakulteta Bilјana Sladoje Bošnjak, koja je coordinator Centra za podršku studentima sa invaliditetom istakla je da Centar na Filozofskom fakultetu raspolaže značajnom asistivnom tehnologijom, odnosno modernom tehnologijom koja omogućava olakšano učenje studentima sa invaliditetom, odnosno osobama koje imaju oštećenje vida, sluha i sa tjelesnim oštećenjem.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore prof. dr Veselin Mićanović, koji je i koordinator HAWKING projekta, rekao je da je ovo jedan u nizu projekata koji se tiče razvoja inkluzivnog društva, inkluzivnog univerziteta i od njega se očekuje mnogo toga u pogledu realizacije zadataka približavanja univerziteta osobama sa invaliditetom.

„U tom cilјu naš glavni, klјučni zadatak je prilagođavanje platformi, odnosno sajta univerziteta osobama sa invaliditetom i omogućavanje i prepoznavanje osoba koje su spremne za nastavak dalјeg školovanja nakon završenog srednjoškolskog ciklusa“, naveo je prorektor Mićanović.

On je dodao da očekuju da fokus bude na načinima, kontaktima i vidovima moguće saradnje sa srednjim školama i pronalaženju najbolјeg puta da bi osobe sa invaliditetom mogle uklјučiti u dalјi proces obrazovanja.

HAWKING je veliki konzorcijum od 15 institucija i obuhvata 7 visokoškolskih ustanova sa Zapadnog Balkana: Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, zatim 5 visokoškolskih ustanova iz EU i zemalјa pridruženih programu: Slovenija, Turska, Portugal, Srbija i Kipar i 3 NVO iz zemalјa Zapadnog Balkana.