Posjeta delegacije Univerziteta Biblioteci akademije nauka u Sankt Peterburgu

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Marko Gutalj i direktor Instituta istorijskih nauka prof. dr Draga Mastilović posjetili su 6. juna Biblioteku Ruske akademije nauka u Sankt Peterburgu koju je 1714. godine osnovao imperator Petar Veliki.

Cilj posjete bio je uspostavljanje saradnje i razmatranje mogućnosti realizacije zajedničkih projekata posebno važnih za srpsku istoriju i kulturu, a imajući u vidu činjenicu da se u toj biblioteci čuva dragoscjena srpska građa iz različitih istorijskih epoha, počevši od povelje bana Kulina iz 1189. godine pa nadalje.

Tokom razgovora sa rukovodstvom Biblioteke izraženo je obostrano interesovanje i spremnost za uspostavljanje saradnje, što će biti realizovano kroz potpisivanje sporazuma o saradnji i realizaciju zajedničkih projekata u cilju očuvanja srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i izgradnje kulture pamćenja.

Takođe, delegacija Univerziteta razgovarala je sa Sergejem Aleksandrovičem Ivanjukom, direktorom ruskog Centralnog muzeja telekomunikacija imena A. S. Popova i jednim od vodećih ruskih istoričara za epohu Petra Velikog.

Tema razgovora bila je razmatranje mogućnosti kritičkog priređivanja i publikovanje građe o grofu Savi Vladislaviću koja se čuva u ruskim arhivima.