Saradnja univerziteta iz Srpske i Kine

Dva javna univerziteta iz Srpske, Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) i Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL), posredovanjem Ambasade Bosne i Hercegovine (BiH) u Narodnoj Republici (NR) Kini, potpisali su Sporazum o saradnji sa Sjeverozapadnim obrazovnim univerzitetom /Northwest Normal University/ iz kineske provincije Gansu na period od pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo predsjednika kineskog univerziteta, prof. Vang Đanrena /Wang Zhanren/, ambasadora Bosne i Herecegovine u NR Kini NJ.E. Siniše Berjana, sekretara univerziteta iz Komunističke partije Kine, dva potpredjednika kineskog univerziteta, i drugih predstavnika ove visokoškolske obrazovne institucije, upriličena je 5. juna 2024. godine u Lanđou /Lanzhou/, glavnom gradu kineske provincije Gansu, koji broji skoro 5 miliona stanovnika.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete do kraja godine, sa posebnim fokusom na saradnju između katedri za kineski jezik i kulturu, istoriju i matematiku.

Sjeverozapadni obrazovni univerzitet, osnovan davne 1902. godine, nalazi se na listi prve klase univerziteta u Kini. Ova izuzetno respektabilna ustanova u svom sastavu ima 27 fakulteta različitih oblasti i oko 40.000 studenata. Kroz partnerstvo sa univerzitetima širom svijeta osnovali su nekoliko Konfučijevih instituta koji promovišu međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu. Ovaj univerzitet, prema svjetskoj listi najboljih univerziteta „Times Higher Education“ spada u 800 najboljih u svijetu.