Predstavnici Pravnog fakulteta na međunarodnoj konferenciji u Bariju

Na Univerzitetu „Aldo Moro“ u Bariju (Republika Italija), u organizaciji Global Legal Skills Institute, održana je 16. po redu međunarodna konferencija „Global Legal Skills“.

Na poziv neprofitne organizacije Nacionalnog centra za državne sudove (National Center for State Courts – NCSC) i njegove kancelarije u Bosni i Hercegovini, u radu konferencije koja je okupila nekoliko stotina učesnika iz velikog broja zemalja u periodu od 4. do 6. juna učestvovali su i predstavnici Pravnog fakulteta – dekan prof. dr Goran Marković i doc. dr Đorđe Marilović, koordinator za međunarodnu saradnju i koordinator aktivnosti koje se sprovode na osnovu Okvirnog sporazuma za sprovođenje studentske prakse koji je, na inicijativu i pod vođstvom NCSC, potpisalo više od 40 institucija i organizacija iz Bosne i Hercegovine.

Konferencija je predstavljala priliku da se razmijene iskustva sa kolegama iz brojnih zemalja u pogledu organizacije rada sa studentima na polju studentske prakse, a na posebnom sastanku razmatrano je proširenje ove aktivnosti tako što bi se, počev od sljedeće godine, počeo sprovoditi projekat učenja studenata vještinama pravnog pisanja.

Doc. dr Đorđe Marilović imao je zapaženo izlaganje na temu „Legal Education Reform in Bosnia and Herzegovina in the Context of the Civil Law Legal System“, kojim je predstavio studentske prakse i saradnju koju Pravni fakultet organizuje u sudovima i tužilaštvima u tri grada i pet opština Republike Srpske. Na ovaj način iskazano je priznanje Pravnom fakultetu na vrlo uspješnom sprovođenju projekta studentske prakse u pravosudnim institucijama.

Tokom posjete, predstavnici Fakulteta razgovarali su sa prof. dr Andreom Lovatom, dekanom Pravnog fakulteta, o uspostavljanju saradnje i sa predstavnicima Erazmus kancelarije Univerziteta o saradnji na izradi zajedničkog Erazmus plus projekta, kako bi se ostvarila razmjena nastavnika i studenata.

Fakultet posebno zahvaljuje g. Nenadu Galiću, direktoru Kancelarije NCSC u BiH i gđi Lejli Hasanović, zamjenici direktora iste organizacije, na višegodišnjoj podršci Pravnom fakultetu i profesionalnoj saradnji na realizaciji projekta.