IN MEMORIAM prof. dr Uroš Pena (1959–2024)

Sa velikom tugom i bolom, obavještavamo studente, zaposlene, akademsku zajednicu i cjelokupnu javnost da je preminuo prof. dr Uroš Pena, naš kolega, prijatelj, profesor i naučni radnik. Otišao je čovjek koji je širio pozitivnu energiju, razumijevanje, strpljenje, kolegijalnost, čovjek koji je studentima nesebično prenosio svoje teorijsko znanje i praktična iskustva. Profesora Penu pamtiće kao dobrog, blagog i vedrog čovjeka svi koji su ga poznavali, bilo da su bili njegovi studenti ili kolege. Skoro deceniju i po profesor Pena predavao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Studenti su ocjenjivali njegov pedagoški rad najvišim ocjenama, a u svojim komentarima isticali su da je profesor Pena bio blizak studentima, da im je predavao na dopadljiv i razumljiv način, te da je svoje bogato iskustvo rada u organima unutrašnjih poslova znalački kombinovao sa teorijskim predavanjima. Organizovao je posjete studenata brojnim institucijama, držao predavanja na ljetnim školama i pravnim klinikama, dajući doprinos svim oblicima fakultetskog života. U jednom periodu, bio je rukovodilac Katedre za krivično pravo.

Profesor Pena je dao značajan doprinos razvoju organa unutrašnjih poslova, obavljajući neke od najznačajnijih funkcija, kao što je funkcija direktora Policije Republike Srpske i zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Profesor Pena je, kao čovjek bogatog životnog i profesionalnog iskustva, znao savjetovati svoje kolege i pomagati im da rješavaju probleme s kojima su se suočavali u radu. Činio je to nenametljivo, diskretno i sa željom da pomogne razvoju institucije za koju se opredijelio, želeći da u njoj provede preostali dio radnog vijeka, radeći sa mladim ljudima. Nažalost, nije mu se ispunila želja da privede kraju svoj profesionalni vijek, jer je bolest bila neumoljiva. Nije uspio da održi posljednja predavanja i održi planirane ispite. Otišao je, a da nismo imali priliku da ga još jednom vidimo među nama, da porazgovaramo i pozdravimo se.

Pamtićemo profesora Uroša Penu kao toplog čovjeka, neposrednog, punog života, spremnosti na saradnju i pomoć starijim i mlađim kolegama. Živjeće u sjećanju svojih studenata i kolega. Zahvalni smo mu na svemu što je učinio za naš fakultet!

KOLEKTIV PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U ISTOČNOM SARAJEVU

Tekst preuzet sa sajta Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu