Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena Erazmus povelja u visokom obrazovanju

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena je Erazmus povelja u visokom obrazovanju (ERASMUS CHARTER FOR HIGHER EDUCATION-ECHE) za period 2021-2027. godina.

U januaru 2024. godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je podnio prijavu koja je pozitivno ocjenjenja od strane Evropske komisije i na taj način je Univerzitetu dod‌ijeljen ovaj prestižni sertifikat.

Erazmus povelja u visokom obrazovanju služi visokoškolskim ustanovama kao opšti kvalitativni okvir za aktivnosti evropske i međunarodne saradnje koje te ustanove mogu sprovoditi u sklopu programa Erazmus+. Dod‌jelom navedene povelje prepoznata je posvećenost Univerziteta u Istočnom Sarajevu ka unapređenju kvaliteta rada i nastavnog procesa, kao i internacionalizaciji i unapređenju međunarodne saradnje, posebno u oblasti razmjene studenata i osoblja i učešća u međunarodnim projektima. Ovom Poveljom omogućeno je i učešće i sprovođenje Erazmus+ projekata u periodu 2021-2027. godine. Naime, ECHE je osnovni uslov za sve visokoškolske ustanove koje se nalaze u zemlji učesnici programa i koje žele učestvovati u mobilnosti u svrhu učenja pojedinaca i/ili saradnji radi ostvarivanja inovacija i dobre prakse u okviru programa Erazmus+.

Načela Erazmus povelje u visokom obrazovanju prilagođena su novim naglascima programa Erazmus+ za razdoblje 2021-2027, kao što su digitalizacija, uključivanje i održivost. U tom pogledu neke od najvažnijih novosti Povelje su odlučnost da se dopre do nedovoljno zastupljenih grupa u mobilnosti putem strategija uključivanja, primjena zelene prakse u organizaciji aktivnosti programa Erazmus+, sprovođenje digitalizacije putem inicijative za evropsku studentsku karticu i mobilne aplikacije Erazmus+, kao i odlučnost da se poveća građanski angažman mobilnih studenata.