Studenti Fakulteta poslovne ekonomije Bijelјina nagrađeni studijskim putovanjem u Brisel

Studentkinje Fakulteta poslovne ekonomije Bijelјina Marija Tubić, Jovana Perić i Dejana Nedić nagrađene su studijskim putovanjem u Brisel, u okviru Generation Change programa Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kratki video zapisi koje su timovi kreirali u fokus su stavili raznovrsne aspekte Bosne i Hercegovine, nudeći različite perspektive o potencijalu zemlјe u Evropskoj uniji. Teme su varirale od kulturne baštine i tradicije do očuvanja okoline, turizma i velikog potencijala koje stanovništvo BiH posjeduje.

Tim Nanulice, koji su činile studentice sa Fakulteta poslovne ekonomije Bijelјina Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, osvojio je srca publike na društvenim mrežama i srca žirija svojim videom “Povezani kroz dobro – Povezani kroz korake”.

Video prikazuje jedinstvenu kulturu i naslijeđe Bosne i Hercegovine koje povezuje lјude kroz generacije. Video je postigao impresivne rezultate sa 2.1 miliona pregleda, dosegnuvši oko 800.000 lјudi, uz približno 30.000 interakcija na društvenim mrežama.

Inače, proces selekcije Generation Change učesnika započeo je nizom zanimlјivih studentskih diskusija održanih u nekoliko gradova, uklјučujući Tuzlu, Sarajevo, Mostar i Banjaluku, kojim su prisustvovali i studenti iz Bihaća, Bijelјine i Zenice. U razgovorima su učestvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler, ambasadori zemalјa članica EU, različiti stručnjaci i omladinski aktivisti.

Program Generation Change je mladim lјudima pružio jedinstvenu platformu za povezivanje, saradnju i inovacije, kao i priliku za razvoj svojih ideja i za kampanju na društvenim mrežama koja im je omogućila da dopru do preko 5 miliona lјudi.

Ove godine, oko 600 mladih lјudi učestvovalo je u Generation Change programu, od kojih su 23 studenta, sa svih 8 javnih univerziteta, učestvovala u digitalnom takmičenju na društvenim mrežama EU u BiH. Podijelјeni u četiri tima, učesnici su sarađivali na kreiranju zanimlјivih video scenarija, radeći zajedno sa profesionalnim produkcijskim timom, kako bi realizovali svoje ideje.

Svečanost proglašenja pobjednika je održana u Sarajevu, nakon čega su pobjednici imali priliku da otputuju u Brisel, gdje su mogli da predstave svoj rad i da se upoznaju sa radom i načinom funkcionisanja Evropske unije, te da se sastanu sa brojnim predstavnicima EU.

Jovana Perić, student Fakulteta poslovne ekonomije u Bijelјini, rekla je da je ovo iskustvo bilo drugačije i zanimlјivije od svega u čemu su do sada učestvovali, da je energija bila veoma prijatelјska i pozitivna, što ih je podstaklo da pokažu svoj potencijal i kreativnost.

Naše nagrađene studentkinje su bile na studijskom putovanju u Briselu u periodu od 25. do 29. avgusta 2024. godine.

Za četiri dana boravka u Briselu naši studenti su imali priliku da se sastanu sa brojnim predstavnicima EU, da posjete Evropski parlament i druge institucije EU, da obiđu Kuću evropske istorije, da posjete Misiju Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, ali i da posjete druge znamenitosti i obiđu Brisel, te steknu nova prijatelјstva i neprocjenjiva iskustva kojima su svakako obogatili svoje studentske dane.